Batı Trakya'daki Müslüman Türk azınlığın hakları ve Avrupa Birliğinin rolü
The rights of the Muslim Turkish minority in West Thrace and the role of the European Union
  1. Tez No: 621305
  2. Yazar: EBRU ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AYATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Batı Trakya, Mübadele, Türk Yunan İlişkileri, Western Thrace, Population Exchange, European Union, Turkish-Greek Relations
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Batı Trakya konusu ve burada yaşayan Müslüman Türklerin sorunları son yıllarda üzerinde sıkça tartışılan bir husus haline gelmiştir. Özellikle Yunanistan'ın 1981 yılında Avrupa Ekonomik Topluluğu'na (AET) üye olması neticesinde Yunanistan genelinde başlayan Avrupalılaşma sürecinden bu yana, Yunanistan vatandaşı durumundaki Batı Trakya Müslüman Türklerinin durumunda bir iyileşme olup olmadığı üzerine çeşitli araştırmalar yapılmıştır. İlgili literatürde Batı Trakya'da yaşayan Müslüman Türk toplumunun geçmişten bu yana yaşadığı sorunlarla ilgili birçok çalışma bulunmakla birlikte, bu çalışmaların belirli bir kısmı sorunların özeline inerek tek bir sorun üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bununla birlikte bu çalışmaların bir kısmı da Yunanistan'ın AB üyeliği sonrasında yaşadığı Avrupalılaşma sürecinde, Batı Trakya Müslüman Türk toplumunun sorunlarının durumunu araştırmaktadır. Bu çalışma kapsamında, Batı Trakya bölgesinin AB sınırları içinde yer alan bir coğrafyada olması ve Batı Trakya azınlığının Avrupa vatandaşlığı statüsünü kazanmış olmasından dolayı Avrupa Birliği'nin azınlık haklarındaki rolü Batı Trakya özelinde değerlendirilecektir. Bunun yanında Türkiye'nin Lozan Barış Antlaşması ile ülke dışında bıraktığı tek azınlık olması ve sorunun Türk-Yunan ilişkileri içinde karşılıklılık prensibi ile değerlendirilecek bir niteliğe sahip olması konuya ayrı bir önem katmaktadır. Türkiye ile Yunanistan arasında gerçekleştirilen nüfus mübadelesi, Kurtuluş Savaşı ve Mudanya Anlaşması sonrasında, İsviçre'nin Lozan şehrinde toplanan Lozan Barış Konferansı'nda alınan kararlardan biridir. Bu bağlamda araştırma neticesinde elde edilen bulgular yorumlanarak, AB ve Avrupa kurumlarının sorunların çözümünde etkisinin olup olmadığına dair değerlendirmelerde bulunulacaktır.
Özet (Çeviri)
The issue of Western Thrace and the problems of the Muslim Turks living here have become a frequently debated issue in recent years. In particular, various studies have been conducted on whether the Europeanization process, which started with the accession of Greece to the European Economic Community (EEC) in 1981, has led to an improvement in the situation of Western Thrace Muslim Turks who are citizens of Greece. Although there are many studies in the related literature regarding the problems of the Muslim Turkish community in Western Thrace, a certain part of these studies only focuses on single problem rather than following a holistic approach. Some of these studies also investigate the problems experienced by Western Thrace Muslim Turkish community during the process of Europeanization following the EU membership of Greece. In this study, the role of the European Union in minority rights will be evaluated in the context of Western Thrace due to the fact that the Western Thrace region is within the borders of the EU and the Western Thrace (Muslim Turk) minority has gained the status of European citizenship. In addition, the fact that the Western Thrace (Muslim Turk) minority has been the only minority left outside Turkey with the Lausanne Peace Treaty and that the problem has a quality to be evaluated with the principle of reciprocity in the Turkish-Greek relations add further importance to the issue. The population exchange between Greece and Turkey is one of the decisions taken in the Lausanne Peace Conference, which held in Lausanne, Switzerland, subsequent to the Independence War and the Armistice of Mudanya. In this context, the findings of the research will be interpreted and evaluations will be made on whether the EU and European institutions have an impact on the solution of the problems.