Televizyon haberciliğinde hızın gazetecilik pratiklerine ve kimliğine etkisi üzerine bir alan araştırması
A field survey on the effect of speed in television newsmaking on jurnalistic practices and identity
- Tez No: 621306
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇİLER DURSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Hız, hızlanma, televizyon haberciliği, gerçeklik, haber değeri, Speed, acceleration, TV journalism, reality, newsworthiness
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
İçselleştirilmiş bir davranış biçimi haline gelmiş hızlanma, ekonomik ve toplumsal süreçlerde belirgin olarak etkilidir. Hızlanmanın toplumsal görünümleri, enformasyon akışının ulaştığı hızda belirginleşir. Hızlanma, alışkanlıklarımızı, yaklaşımlarımızı değiştirmekte, toplumsal dönüşümde etkili olmaktadır. Kitle iletişim araçlarında da, yeni iletişim teknolojileri ve dijitalleşme süreciyle haberciler, hızlanmanın nedenleriyle koşullanan yeni bir çalışma temposuyla karşı karşıyadır. Televizyon habercileri de zamana karşı yarış içindeki iş görme biçimleriyle gerçekliğin inşa edilmesine etkili olmaktadır. Bu çalışma, geleneksel iletişim araçları arasında sayılan televizyonda görevli haber profesyonellerinin, 24 saatlik haber döngüsü içinde ve teknolojik gelişmelerle birlikte artan hızlanmasını tespit etmek, nedenlerini ve sonuçlarını ortaya koymak, habercilerin bu süreçlerle ilgili düşüncelerini belirlemek amacıyla hazırlanmıştır. Bununu için Türkiye'de izleyicisi en fazla olan 4 özel haber kanalında çalışan 41 muhabir, editör ve müdür/koordinatör seviyesindeki haberciye anket uygulanmıştır. Bu çalışmayla ve tam katılımcı gözlemin sağladığı verilerle televizyon habercilerinin hızlanması ve mesleki kimliklerine etkisi analiz edilmiş, yorumlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, televizyon haberciliğinde hızlanma haberin niteliğinde ve haber değerlerinde değişime yol açmakta, hızlı çalışma haberde gerçekliğe ve doğruluğa zarar vermektedir.
Özet (Çeviri)
Acceleration, which has lately become an internalized behavior, is significantly influential on economic and social processes. Social aspects of acceleration become evident on the speed that information flow reaches. Acceleration has a tremendous impact on our habits, approaches, behaviors and social transformation. Journalists in mass media, face with a work pace which is heavily exposed to acceleration by reason of new communication technologies and digitalization. TV journalists play a key role in construction of reality through the way that they work during their race against time. This study aims at determining the acceleration of TV news professionals and revealing causes and consequences of acceleration and thoughts of journalists on the issue. Within this context, a questionnaire was conducted targeting a group of 41 professionals, composed of reporters, editors, directors/coordinators, working at the 4 most-watched private news channels. Through this method and by use of data extracted through participant observation, acceleration of journalists and its effect on their occupational identity was analyzed and interpreted. According to the results of the study, acceleration in TV journalism leads to change in news worthiness and speed damages reality and accuracy of the news.