Tıbbi bitkisel ürünlerdeki element içeriği ve organik klorlu pestisit kalıntı düzeylerinin toksikolojik açıdan değerlendirilmesi
Toxicological evaluation of element content and organochlorinated pesticide residue levels in medicinal herbal products
  1. Tez No: 621319
  2. Yazar: NACİYE RABİA DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ONUR ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Herbal Medicine, Toxic Metal, Organochlorine Pesticide, GC-ECD, ICPMS
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada Ankara il sınırları içerisinde farklı bölgelerde yer alan ve aktarlarda tıbbi bitkisel ürün kapsamında pazarlanmakta olan bazı ürünlerdeki toksik metal ve bazı organik klorlu pestisit kalıntı düzeylerinin belirlenmesi, sonuçlar ışığında muhtemel risklerin toksikolojik açıdan değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla halen pazarlanmakta olan 20 farklı tıbbi bitkisel üründe element içeriği ve OKP düzeyleri hassas ileri enstrümental analiz teknikleri kullanılmak suretiyle belirlenmiştir. Element düzeyleri, As (0,764-0,022 mg/kg), Cd (16,17-0,07 µg/kg), Cr (12,34-0,25 mg/kg), Cu (8,50-2,01 mg/kg), Fe (3 136,18-109,84 mg/kg), Pb (1,63-0,10 mg/kg), Se (0,579- 0,012 mg/kg), ve Zn (13,60-2,47 mg/kg) olarak bulunmuştur. Organik klorlu pestisit (4,4- DDD, 2,4′-DDE, 4,4′-DDE, 2,4′-DDT, 4,4′-DDT, α-BHC, β-BHC ve γ-BHC) kalıntısına rastlanmamıştır. DSÖ standartlarına göre Cd, Cr ve Fe miktarları yüksek çıkmıştır
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine toxic metal and some organic chlorinated pesticide residues in some products which are marketed in medical herbal product in different regions within Ankara province and to evaluate the possible risks from toxicological point of view. For this purpose, elemental content and OCP levels were determined by using advanced advanced instrumental analysis techniques in 20 different medicinal plant products that are currently marketed. The concentrations of the elements are as follows, As (0.764-0.022 mg/kg), Cd (16.17-0.07 µg/kg), Cr (12.34-0.25 mg/kg), Cu (8.50-2.01 mg/kg), Fe (3 136.18-109.84 mg/kg), Pb (1.63-0.10 mg/kg), Se (0.579-0.012 mg/kg), and Zn (13.60-2.47 mg/kg). Organochlorine pesticide (4,4- DDD, 2,4′-DDE, 4,4′-DDE, 2,4′-DDT, 4,4′-DDT, α-BHC, β-BHC and γ-BHC) residues weren't found. According to WHO standards, Cd, Cr and Fe amounts were high.