Acil serviste kontrast madde verilen hastalarda kontrast nefropatisi gelişimi ile vücut kitle indeksi arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between contrast nephropathy development and body mass index in who was given contrast substance in the emergency service
- Tez No: 621338
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL KAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Kontrast madde, kontrast madde nefropatisi, vücut kitle indeksi, acil servis, bilgisayarlı tomoğrafi
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Dilek S.M.Ş, Sağlık Bilimleri Üniversitesi,Bursa Yüksek İhtisas Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Acil Tıp Kliniği, Uzmanlık Tezi. Bursa-2020. Amaç: Bu çalışmanın amacı acil servise başvurup kontrastlı bilgisayarlı tomografi çekilen hastalarda kontrast nefropatisi gelişimi, risk faktörlerini ve vücut kitle indeksi ile olan ilişkisini araştırmaktır. Gereç ve yöntem:Hastanemiz Acil Servisine, 13.3.2019 ile 31.12.2019 tarihleri arasında başvuran, 18 yaş üstü ve bilinen kronik böbrek yetmezliği olmayan İntravenöz (İ.V) kontrast madde (K.M) verilerek bilgisayarlı tomografi (B.T) çekilen hastalar, prospektif olarak çalışmaya alındı. Bu hastalar ek hastalık ve hastaneye yatış açısından tarandı. Kontrast madde nefropatisi (KMN) tanımlanmasında Avrupa Ürogenital Radyoloji Topluluğu'nun kılavuzları kullanıldı. Hastalar da 72-120. saatler arasında kontrol kreatinin bakıldı. Bulgular: Çalışma boyunca acil servisimize başvuran ve kontrastlı bilgisayarlı tomografiçekilen 6200hastadan 336 tanesi çalışmaya alındı. Çalışmaya alınan hastaların 22'sinde (%6,5) KMN geliştiği belirlendi. Konjestif kalp yetmezliğinin (KKY) artmış risk ile ilişkili olduğu (p=0.045) gözlendi. 40-70 yaş arası hastalarda KMN açısından anlamlı risk artışı olduğu saptandı (p=0.008). 70 yaş üstü hastalarda KMN açısından daha da anlamlı risk artışı olduğu bulundu (p=0.002). KMN gelişen hastaların %13'ünde(n=3) dializ gereksinimi oluştu. Glomerüler filtrasyon hızı (GFH) düşüklüğü ilekontrast madde nefropatisi gelişimi arasındaanlamlı ilişki bulunmadı (p=0.098). Vücut kitle indeksi (V.K.İ) ile kontrast madde nefropatisigelişimi arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı (p=0.740). Sonuç: Özgeçmişinde Konjestif kalp yetmezliği olan hastalarda, 40 yaşın üzerindeki hastalarda riskin başladığını ve 70 yaş üstü olan hastalarda KMN açısından daha fazla risk oluşturduğunu saptadık.
Özet (Çeviri)
Dilek S.M.Ş, University of Health Sciences, Bursa Yüksek Ihtisas Training and Research Center, Emergency Medicine Specialty Thesis, Bursa 2020. Objective: The purpose of this study is to investigate development of contrast nephropathy, risk factors and relationship with body mass index among patient who applied to the emergency department and received computed tomography. Material and Method: Patients who applied to the Emergency Department of our hospital between 13.3.2019 and 31.12.2019, who were over the age of 18, and who had no known chronic renal failure, were screened via computed tomography by giving intravenous contrast agent and prospectively included in this study. These patients were also screened for additional disease, hospitalization and anemia. Guidelines of the European Society of Urogenital Radiology were used to define contrast induced nephropathy.