Kontrast verilen hastalarda kontrast nefropatisi gelişimi ve risk faktörleri
Determination of risk factors associated with contrast induced nephropathy
- Tez No: 433213
- Danışmanlar: PROF. DR. YILDIRAY ÇETE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Contrast medium, contrast induced nephropathy, emergency department
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Giriş ve Amaç: Kontrast madde verilmesine sekonder kantrast nefropatisi gelişimi, hastalarda mortalite ve morbidite nedenlerindendir. Kontrast nefropatisi gelişimi için risk faktörlerinin bilinmesi hem yüksek riskli hastaların seçimini kolaylaştıracak, hem de erken tedavinin hangi hastalarda başlanması gerektiği konusu hakkında yol gösterici olacaktır. Yapılan çalışmanın birincil amacı kontrast nefropatisi gelişimi ile ilişkili risk faktörlerinin saptanmasıdır. Yöntem: Yapılan çalışma geriye dönük bir çalışma olup, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi erişkin acil servisine başvuran, bilgisayarlı tomografi tetkiki sırasında kontrast madde kullanılmış olan, 72 saat içerisinde kontrol böbrek fonksiyon değerleri görülmüş olan 18 yaş üstü tüm hastalar dahil edilmiştir. Çalışmaya alınan hastaların yaş, cinsiyet, önceki böbrek hastalığı öyküsü, diabetes mellitus, hipertansiyon, konjestif kalp yetmezliği ve multiple myelom gibi kronik hastalıkların olup olmadığı, kullanılan kontrast maddenin tipi, kullanılan kontrast maddenin dozu, başlangıç ve takip böbrek fonksiyon testleri, acil serviste ya da yatırıldığı serviste bu hastalara uygulanan tedaviler ve klinik sonlanımları veri formuna kaydedildi. Kontrast madde nefropatisi intravasküler kontrast madde uygulamasını takiben üç gün içinde serum kreatinin düzeyinde %25 veya 0.5 mg/dL (44.2 mmol/L) artış olan ve farklı etiyolojilerin dışlanmasından sonra ortaya çıkan ABY tablosu olarak tanımlandı. Bulgular: Çalışmaya 350 hasta alındı. Hastaların yaş ortalaması 58±17.7'di. Bu hastaların 49'unda (%14) kontrast madde nefropatisi geliştiği saptandı. Kontrast madde nefropatisi gelişimi ile 65 yaş ve üstünde olmak arasında istatistiksel anlamlı bir ilişki saptandı (p=0,006).
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Contrast induced nephropathy is one of the main reasons of morbidity and mortality in hospitalized patients. Increased awareness about facilitating factors bring on contrast induced nephropathy is essential not only to detect patients under increased risk but also to establish early treatment. The goal of this study was to determine risk factors regarding contrast induced nephropathy and to identify high-risk subgroups. Material and Method: This was a retrospective study of all patients admitted during one year period for a CT scan in emergency department at Akdeniz University. All patients above 18 years old who underwent initial diagnostic management using IV contrast medium for CT scan of brain were included in this study. For all patients we recorded; age, gender, inital and subsequent serum creatinine levels, the type and dose of contrast medium, and concomitant medical comorbidities, including diabetes, hypertension, renal insufficiency, congestive heart disease and multipl myelom. Contrast induced nephropathy defined as an increase in serum creatinine greater than 25% or ≥ 0.5 mg/dl within three days of IV contrast administration in the absence of an alternative cause. Findings: 350 patients were included to the study. The median age of patients was 58±17,7. The incidence of contrast induced nephropathy was 14% (49 patients). The multivariate analysis using binary logistic regression found that older age is independently associated with increased risk for developing contrast induced nephropathy (p=0,006). Conclusion: Increased age is the only independent risk factor associated with contrast induced nephropathy. Patients who have more than one risk factors concomitantly are also considered in high risk subgroup.