Özel spor ve sağlıklı yaşam merkezi üyelerinin işletme tercihlerinde sosyal medya reklamlarının etkisinin incelenmesi
Examining the impact of social media ads private sports and wellness center
- Tez No: 621346
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜRŞAD SERTBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Spor Reklamları, Spor İşletmeleri, Tüketici, Davranış, Social Media, Sports Advertisements, Sports Enterprises, Consumer, Behavior
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı sosyal medya kullanıcılarının sosyal medya ortamlarında karşılaştıkları reklamların spor işletmeleri tercihlerinde ki görüşlerine etkisini incelemektir. Yöntem: Araştırma grubunu, İstanbul Şişli ilçesi Özel Sağlıklı ve Yaşam Merkezi üyelerinden 577 kişi tarafından oluşturulmuştur. Veri toplama aracı olarak İşlek (2012) tarafından geliştirilen 'Sosyal Medya'nın Tüketici Tercihlerine Etkisi' ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS 21.0 paket programında analiz yapıldığında; normal dağılıma uymadıkları için Kruskal Wallis Testi ve Mann Whitney U Testleri kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan özel sağlıklı yaşam ve spor merkezi üyelerinin en fazla sosyal ağlarda vakit geçirdiği saptanmıştır. Sosyal medya reklamlarının üyelerin tercihlerini en etkileyen süreci satın alma öncesi tercihler olarak belirlenmiştir. Söz konusu grubun sosyal medyayı kullanım sıklığı, kullanım aracı, hangi yaş grubundan kullanıcı olduğu, satın alma öncesi ve sonrası tüketici davranışına etki düzeyleri ortaya çıkarılmıştır. Sonuç: Sosyal medya reklamları ile üyelerin spor işletmeleri tercihleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to examine the advertisements encountered in social media in social media according to the opinions of sports enterprises. Method: The research group was formed by the members of İstanbul Şişli Private Healthy and Life Center n: 577. It is used for the isi Impact of Social Media on Consumer Preferences 'scale used by İşlek (2012) as a data collection tool. Analyze data in SPSS 21.0 package program; they do not conform to normal distributionKruskal Wallis Test and Mann Whitney U TestsUnder analysis. Results: It was evaluated that he spent time in social networks. Selecting preferences of members of social media ads from the beginning as transaction pre-purchase preferences. The frequency of use of the social media in question, the means of use, the age group of the user and such features by separating before and after the purchase. Conclusion: There is a significant relationship between social media ads and members' preferences for sports enterprises.