Üniversite yerleşkelerindeki kent mobilyalarının, cbs tabanlı yerleşke donatı bilgi sistemi ile sürdürülebilirliğinin irdelenerek bir yönetim modeli oluşturulması (Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Zihni Derin Yerleşkesi örneği)
Creating a management model by examining the sustainability of urban furniture in university campuses with gis-based campus equipment information system (Rize Recep Tayyip Erdoğan University Zihni Derin Campus example)
  1. Tez No: 829615
  2. Yazar: KÜBRA GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF ŞATIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kent Mobilyaları, YEDBİS, Kampüs Yerleşkeleri, Yönetim Modeli, Urban Furniture, YEDBIS, Campus Campus, Management Model
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Günden güne gelişme gösteren bilgisayar teknolojisi ve yazılımları ile, Coğrafi/Kent Bilgi sistemleri uygulamalarında tüm dünya çapında önemli ölçüde ilerlemeler kaydedilmiştir. CBS teknolojisi haritaların sağladığı coğrafik, görsel, istatistiksel analizler olarak kullanıcıya sunar. Bu yönüyle, diğer bilgi sistemlerinden farklı olan CBS, sağladığı tüm bu olanaklar sayesinde, hizmet alanında ortaya çıkan durumların tanımlanmasında ve geleceğe yönelik tahminlerde bulunarak stratejik planların oluşturulmasında kamu ve özel sektör tarafından çoğunlukla tercih edilmektedir. Bu araştırma, bilgi sistemi modelinin parçası olabilecek, verilere hızlı ve güvenilir şekilde ulaşmayı sağlayacak,“Yerleşke Donatı Bilgi Sistemi”(YEDBİS) ile bir pilot çalışma oluşturulmuştur. Bu amaçla Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Zihni Derin yerleşkesinin sınırları içerisinde bulunan Cami, Eğitim Binaları, İdari Yapılar, Kongre Merkezi, Misafirhane, Otopark, Sera alanı, Spor Alanı (Açık, Kapalı), Sosyal Etkinlik Alanı (Öğrenci Yaşam Merkezi Binası) ve Lojman çevresinde yer alan kent mobilyalarının kullanıcı ile, bulundukları mekan ile, estetik- işlevsel özellikleri ile, teknolojik özellikleri , malzeme yapıları , sürdürülebilirlik ilişkileri ve bakım- onarım durumları belirlenmiş, donatılara ait kimlik kartları oluşturularak, CBS ortamında konumsal olarak depolanmıştır. Bu verilerin çeşitli amaçlarla analiz edilmesi, sorgulamaların yapılması ve yeni verilerin elde edilmesi yönünde yararları olacaktır. Çalışmada; ● Literatür Tarama ● Envanter Çalışmaları (Döşeme elemanları, oturma bankları, çöp kutuları, aydınlatma elemanları gibi yapay peyzaj materyallerine (kent mobilyaları), ait envanter çalışması yerleşke kullanıcılarına yönelik anket çalışmaları) ● CBS Ortamında Konumsal Veri Depolama ● Donatı Kartlarının Oluşturulması ve Analiz Çalışmaları ● Değerlendirmeler ve Yönetim Modeli Önerisi Adımlarından oluşan bir süreç izlenecektir. Donatı özelliklerinin analizlerinin yanında 283 yerleşke kullanıcısı (akademisyen, öğrenci, idari personel ve misafirler) üzerinde anket uygulanmıştır. Bu anket neticesinde yerleşke kullanıcılarının kent mobilyaları ile ilişkilerini, bu yöndeki farkındalıklarını ve tercihlerini de ortaya koyacaktır. Genel anlamda, alandaki donatıların malzeme tercihi yerel malzemelerden seçilmiştir ve kullanıcıların %86,6'sı bu durumu olumlu değerlendirmiştir. Kullanıcıların %65'i, kent mobilyaları ilgili yapılması öngörülecek özgün ve sürdürülebilir güncel çalışmalar hakkında bilgi almak istediğini belirtmiştir. Ankete katılanların %78'i, kent mobilyalarının öncelikli olarak işlevsel olmasını, %70'i sağlam ve güvenli olmasını ve %41'i bulunduğu mekanla uyumlu olması gerektiğini belirtmiştir. Genel anlamda kullanıcıların %48,4 'ü donatıların malzeme ve estetik anlamda uyumlu olduğunu belirtmişlerdir. Malzeme ve estetik bağlamında donatıların birbirleri ile bir dil birliği oluşturmadığı ve yenileme- bakım çalışmalarının da sağlıklı bir biçimde yapılabilmesi için donatı verileri bilgi sistemine güncel olarak girilmelidir.
Özet (Çeviri)
With the development of computer technology and software day by day, significant progress has been made all over the world in Geographical/Urban Information systems applications. GIS technology provides geographic, visual and statistical analyzes provided by maps to the user. In this respect, GIS, which is different from other information systems, is mostly preferred by the public and private sectors in defining the situations that arise in the field of service and creating strategic plans by making predictions for the future, thanks to all these opportunities it provides. In this research, a pilot study was created with the“Campground Equipment Information System”(YEDBIS), which can be a part of the information system model and provide fast and reliable access to data. For this purpose, the Mosque, Education Buildings, Administrative Buildings, Congress Center, Guest House, Parking Lot, Greenhouse Area, Sports Area (Open and Closed), Social Activity Area (Student Life Center Building) and Lodging located within the borders of Recep Tayyip Erdoğan University Zihni Derin campus. With the user, the place where they are located, aesthetic-functional features, technological properties, material structures, sustainability relations and maintenance-repair conditions of the urban furniture in the place were determined, identity cards of the equipment were created and stored spatially in the GIS environment. Analyzing these data for various purposes, making inquiries and obtaining new data will be beneficial. In the study; ● Literature Search ● Inventory Studies (Inventory study of artificial landscape materials (urban furniture), such as flooring elements, sitting benches, garbage cans, lighting elements, survey studies for campus users) ● Spatial Data Storage in GIS Environment ● Creation of Reinforcement Cards and Analysis Studies ● Evaluations and Management Model Suggestion A process consisting of steps will be followed. In addition to the analyzes of the equipment characteristics, a questionnaire was applied to 283 campus users (academics, students, administrative staff and guests). As a result of this survey, the relations of the campus users with urban furniture, their awareness and preferences in this direction will also be revealed. In general, the material preference of the reinforcements in the area was chosen from local materials and 86.6% of the users evaluated this situation positively. 65% of the users stated that they would like to receive information about the original and sustainable current works that will be foreseen to be done on urban furniture. 78% of the respondents stated that urban furniture should primarily be functional, 70% should be robust and safe, and 41% should be compatible with the place it is located. In general, 48.4% of the users stated that the reinforcements are compatible in terms of material and aesthetics. In the context of material and aesthetics, the reinforcement data should be entered into the information system up-to-date so that the reinforcements do not form a linguistic unity with each other and that the renovation-maintenance works can be carried out in a healthy way.