Sıçanlarda antikanser ilaç kullanımı sonucu oluşacak infertilitenin fukoidan ile tedavisi
The treatment of anticancer drug induced infertility on rats with fucoidan
- Tez No: 621560
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ALPER BAĞRIYANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Sisplatin, Fukoidan, Sıçan, Testis, Cisplatin, Fucoidan, Rat, Testis
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Amaç: Sisplatin testis kanseri, over kanseri, mesane kanseri, prostat kanseri, serviks kanseri, meme kanseri, beyin tümörleri gibi birçok kanser tipinde yaygın olarak kullanılan bir kemoterapötik ajandır. Kemoterapötik ajanlar tedavi sonrası bireysel özelliklere ve uygulanan ilaç dozuna bağlı olarak diğer pekçok etkinin yanında infertiliteye de yol açabilmektedir. Fukoidan, fukozdan zengin kahverengi alglerden elde edilen bir polisakkarittir. Fukoidanın antiinflamatuar, antikanser, antioksidan, antikoagulan gibi etkileri literatürde birçok çalışmada gösterilmiştir. Literatürde aynı zamanda, fukoidanın antikanser ilaçlarıyla etkileşime girerek antikanser ilaçlarının etkinliğini arttırdığını gösteren çalışmalar da bulunmaktadır. Bu çalışmada, kemoterapide yaygın olarak kullanılan sisplatinin, testiste oluşturduğu hasara fukoidanın nasıl bir etkisinin olacağını incelemeyi amaçladık. Yöntem: Dokuz Eylül Üniversitesi Multidisiplin Laboratuvarı Hayvan Deneyleri Birimi'nden sağlanan 28 adet Wistar Albino suşu sıçanlar rastgele kontrol, sisplatin, fukoidan, sisplatin-fukoidan (n=7) olmak üzere dört gruba ayrıldı. Birinci gün kontrol ve fukoidan grubuna sadece serum fizyolojik enjekte edildi. Sisplatin ve sisplatin-fukoidan gruplarına ise sisplatin uygulandı, devam eden yedi gün boyunca kontrol ve sisplatin grubuna sadece distile su verilirken fukoidan ve sisplatin-fukoidan grubuna distile suda çözünmüş fukoidan verildi. Deney sonunda tüm denekler sakrifiye edildi. Deneklerin testisleri alınarak Hematoksilen-eosin (HE) ve Periodik Asid Shift (PAS) ve immünohistokimyasal boyama ile histomorfolojik açıdan incelendi. Doku homojenatlarında GSH, GPx ve MDA seviyeleri ölçüldü. Bulgular: Sisplatin grubunda vücut ağırlığında anlamlı azalma, histomorfolojik olarak testis seminifer tübül bazal membran kalınlaşması, seminifer tübül epitel kalınlığında incelme, bazal lamina ayrışması, lipid vakuolizasyonu, spermatogenik seri hasarına bağlı spermatid sayısının azalması ve lümen genişlemesi gözlendi. İnterstisyel alanda vasküler konjesyon ve dejenaratif leydig hücreleri gözlendi. Buna karşın fukoidan verilen grupta ise bulguların kontrole daha yakın sonuçlar verdiğini gözlemledik. Sadece fukoidan verilen grupta da kontrol ile benzer bulgular gözlendi. İmmünohistokimyasal olarak dokular Tunel, Anti-Kaspaz-3 ve anti-IGF-1 antikorları ile boyandı ve gruplar arasında karşılaştırma yapıldı. Hasar grubunda apoptotik hücre sayısında anlamlı bir artış gözlenirken, fukoidan ile tedavi edilen grupta apoptotik hücre sayısında anlamlı bir azalma gözlendi. Sadece fukoidan uygulanan grupta ise IGF-1 proteininde anlamlı bir artış olduğu gözlendi. Hasar grubunda ise IGF-1 pozitif hücrelerde anlamlı bir azalma olduğu görüldü. Testis doku homojenatlarında MDA, GPx ve GSH seviyeleri ölçüldü. MDA seviyeleri sisplatin grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek, sisplatin-fukoidan grubunda ise sisplatin grubuna göre anlamlı olarak daha düşük saptandı. GSH seviyeleri ve GPx enzim aktivitesi kontrol grubuna göre sisplatin grubunda anlamlı olarak daha düşük olduğu, sisplatin-fukoidan grubunda ise sisplatin grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu gözlendi. Sonuç: Bu çalışmada deneysel olarak oluşturulan testis hasarında fukoidan uygulamasının serbest oksijen radikallerini dengede tutarak oksidatif strese karşı olumlu etkisi olduğunu gözlemledik. Bu bulgular, fukoidanın sisplatine bağlı oluşan sekonder infertiliteye karşı umut verici bir tedavi yöntemi olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Cisplatin is prevalently used as a chemotherapeutic agent for testis cancer, ovarian cancer, bladder cancer, brain tumors and many cancers such as those. Infertility and sterility may emerge, after treatment with chemotherapeutic agents, depending on patient characteristics and the dose of chemotherapeutic agent. Fucoidan is a sulfated polysaccharide which is derived from brown seaweeds. Many effects of fucoidan such as anti-inflammatory, anticancer, antioxidant and anticoagulant effects have been shown by many studies in the literature. Furthermore, some studies suggest that fucoidan may enhance the antineoplastic effects of anticancer drugs. In this study, we aimed to investigate the effects of fucoidan on testis tissue and its effects on cisplatin induced testicular damage when used concomittantly with cisplatin, for the first time in literature. Materials and Method: 28 Animals, divided in four groups, including control (n=7), cisplatin (n=7), fucoidan (n=7) and cisplatin-fucoidan (n=7) groups, were supplied by Dokuz Eylul University Experimental Animal Department. In the first day, both the control and fucoidan groups were injected with only saline whereas cisplatin and cisplatin-fucoidan groups were injected with cisplatin. For the following seven days control and cisplatin groups were given distilled water whereas fucoidan and cisplatin-fucoidan groups were given fucoidan, dissolved in distilled water. At the end of the experiment, all animals were sacrificed and their testes were examined by HE staining and immunohistochemical staining in terms of histomorphologic aspects. Tissue GSH, GPx and MDA levels were also measured. Results: In the Cisplatin group, there were a reduction in body weight and histomorphologically we observed basement membrane thickening, basal lamina degradation, lipid vacuolization, decreased amount of spermatids due to injury of germ line cells and the lumen expansion. There were vascular congestion and degenerative leydig cells in the interstitial area. By contrast, histomorphological findings in the groups treated with fucoidan (fucoidan and cisplatin-fucoidan groups) were similar with the control group. For Immunohistochemical examinations tissues were stained with tunel, anti-active caspase-3 and anti-IGF-1 antibodies. We observed a significant increase in the number of apoptotic cells in the cisplatin group. The group treated with fucoidan after cisplatin treatment showed a significant reduction in the number of apoptotic cells. A significant increase in IGF-1 protein expressions were observed in fucoidan only group. In the injury group there were statistically significant reductions in the quantity of IGF-1 positive cells. Biochemical examinations indicate significantly increased MDA levels and significantly reduced GSH levels and GPx activity in the Cisplatin group compared to control group. In the cisplatin-fucoidan group, in which cisplatin treatment were followed by fucoidan injections, MDA levels were significantly reduced and GSH levels and GPx activity were significantly increased compared to cisplatin group. Conclusion: In this study we have shown the positive effects of fucoidan treatment seemingly by balancing oxidative stress which is due to experimental testicular damage induced by cisplatin. In light of these findings, treatment with fucoidan following cisplatin administration, may be considered as a treatment option against secondary infertility induced by cisplatin.