Alışveriş merkezlerindeki acil durum kaçış güzergahıtasarımının aydınlatma ve yönlendirme kriterleri bağlamında örnekler üzerinden incelenmesi
Investigation of emergency escape route design in shopping malls in the context of lighting and guidance
  1. Tez No: 621624
  2. Yazar: İREM MELİS DULUNDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZGÜNLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Durum Aydınlatması, Alışveriş Merkezi, Aydınlatma, Emergency Lighting, Shoping Mall, Lighiting
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Fiziği ve Malzemesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu tez çalışması alışveriş merkezlerindeki kaçış güzergâhı tasarımının önemini ve kaçış güzergahı üzerindeki acil durum aydınlatma ve yönlendirme kriterlerini ele alan bir çalışmadır. Günümüzde artan nüfusa bağlı olarak artan mekan arayışı birçok yapının yeniden dizayn edilmesine, artan kullanıcı sayısına ve taleplerine cevap veren yeni mekanların oluşturulmasına neden olmaktadır. Kullanıcı sayısının artması ve sirkülasyonunun yoğunlaşması, buna bağlı olarak mekândaki hacimsel artış çözülmesi gereken birtakım sorunları da beraberinde getirmektedir. Deprem, yangın, sel vb. doğal afetlerin yanı sıra terör gibi dış tehditlerden kaynaklanan felaketler kullanıcıların mekânı hızla tahliye etmesini gerektiren durumların başında gelmektedirler. Bu gibi önemli durumlar esnasında kullanıcıların kaçış güzergâhına güvenli bir biçimde yönlendirilerek ulaşabilmeleri, en hızlı biçimde karmaşa olmaksızın tahliye olmaları ve binada yapılmakta olan tehlike sınıfına giren faaliyetlerin kontrol altına alınması önem arz etmektedir. Bu tezde acil durum kaçış güzergâhlarının kullanıcılar tarafından kolayca tanımlanabilmesi ve görünürlüklerinin arttırılması için gereklilikler, AVM örnekleri üzerinden ele alınarak incelenmiştir. Tezin ilk bölümünde acil durum aydınlatmasının tanım ve işlevlerinden bahsedilmiştir. Acil durum aydınlatmasının kullanılmasının gerekli olduğu mekanlar, sınıflandırma, yerleşim kuralları, süreler, kamaşma, düzgünlük gibi terimlerin açıklanmasının yanı sıra armatürlerin çalışma tiplerine de bu bölümde yer verilmiştir. Tezin ikinci bölümünde ise acil durum aydınlatmasında kullanılan araç ve sistemler incelenmiş olup, sistemin gereklilikleri arasında bulunabilecek işaretler, aygıtlar, besleme sistemleri gibi konular hakkında bilgi verilmiştir. Bir sonraki bölümde acil durum aydınlatma hesapları ile ilgili bilgiler verilmiş olup, tasarımın yapılması için gerekli bilgiler ve sistem tasarımını etkileyen balast ışık akısı faktörü, beş saniye faktörü, süre sonu faktörü, servis düzeltme faktörü gibi faktörlere değinilmiştir. Ayrıca acil durum aydınlatma hesaplama yöntemlerine değinilmiş, montaj noktasına bağlı olarak hesaplama yöntemleri incelenmiştir. Plan hazırlama kriterleri, toplam kaçış süresi ve planlama gibi bilgiler de bu bölüm içerisinde verilmektedir. Tez çalışmasının son bölümünde acil durum kaçış planlamasında mimari gereksinimler incelenmiş olup, mimari planlamada kaçış güzergahı tasarımına, kullanıcı profilinin belirlenmesine, koridor kaçış mesafelerinin tahliyeye uygunluğuna değinilmiştir. Yine bu bölümde 3 tip AVM örneği üzerinden teorik kısımlarda bahsi geçen kriterler bakımından kaçış güzergahları incelenmiştir. Bu örnekler üzerinden varılan sonuç bölümünde acil kaçış güzergahı tasarımında aydınlatma ve yönlendirmenin önemi bir kez daha anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the importance of escape route design in shopping centers and the emergency lighting and guidance criteria on the escape route. Nowadays, the search for space due to the increasing population leads to the redesign of many structures, the creation of new spaces that respond to the increasing number of users and demands. The increase in the number of users and the intensification of circulation, and consequently the volumetric increase in the space, brings with it some problems that need to be solved. Earthquake, fire, flood etc. In addition to natural disasters, disasters caused by external threats such as terrorism are among the most important situations requiring users to evacuate the space. During these important situations, it is important that the users can be safely guided to the escape route, that they are evacuated without any confusion, and that the activities within the building are classified under control. In this thesis, requirements for emergency escape routes and shopping mall examples are examined. In the first part of the thesis, the definition and duties of emergency lighting are mentioned. In addition to explaining the terms such as places where classification of emergency lighting is required, classification, settlement rules, durations, glare, smoothness as well as working types of luminaires are given in this section. In the second part of the thesis, the tools and systems used in emergency lighting are examined and information about the signs, devices, supply systems that can be found among the requirements of the system is given. In the next section, information about the emergency lighting calculations is given, the information required for the design and the factors affecting the system design, such as ballast light flux factor, five second factor, expiration factor, service correction factor are mentioned. In addition, emergency lighting calculation methods are mentioned and calculation methods depending on the mounting point are examined. Information such as plan preparation criteria, total escape time and planning are also given in this section. In the last part of the thesis, architectural requirements in emergency escape planning are examined and design of escape route, determination of user profile and suitability of corridor escape distances are discussed. In this section, escape routes are examined in terms of the criteria mentioned in the theoretical sections over 3 types of shopping centers. In the conclusion of these examples, the importance of lighting and guidance in the design of emergency escape routes has been understood once again.