Kadınlarda görülen depresyon ve sosyokültürel faktörlerin etkisi
Depression in women and the effect of sociocultural factors
  1. Tez No: 621713
  2. Yazar: SİBEL ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Depresyon, Sosyokültürel Faktörler, Woman, Depression, Sociocultural Factors
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Araştırma, kadınlarda görülen depresyon belirtilerinin sıklığını ve depresyonda rol oynayan sosyokültürel faktörlerin etkisini ortaya koymak amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma 05.04.2004-05.10.2004 tarihleri arasında Adana il merkezinde ikamet eden 300 kadını kapsamaktadır. Verilerin toplanmasında Sosyokültürel anket formu ve Beck Depresyon Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS for Windows 10.0 paket programında değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik ve ki-kare analizi kullanılmıştır. Çalışmaya katılan kadınların %34.7'si 18-29 yaş grubunda, %72.3'ü evli, %41.7'si ilkokul mezunudur. Kadınların %45.3'ünde depresif belirti olmadığı, %16.3'ünde hafif, %23.3'ünde orta, %15'inde ağır depresif belirti olduğu saptanmıştır. Kadınların doğum yeri, göç edilen yer, evlenme şekli, şu anda birlikte yaşadığı kişiler, 15 yaşından önce anne-baba ayrılığı gibi değişkenlerle depresyon arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Kadınların, yaş, medeni durum, ilk evlenme yaşı, evlilik öncesi beklentilerine ulaşma durumu, eş kontrolü, hamilelik döneminde eş ve aile desteği, çocukluğunda anne-baba'da baskıcı özellikler olma gibi değişkenlerle depresyon düzeyleri arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Araştırmadan elde elde edilen sonuçlar doğrultusunda uygun önerierde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Research has been done to describe the prevalence of depression in women and the effect of sociocultural factors that have role in depression. The study included 300 women within the age of 18-60 who lived in Adana city center between 05.04.2004 and 05.10.2004. Throughout the collection of the data, Beck Depression Scale and Sociocultural form of public survey have been used. The datum gathered have been evalated with the help of SPSS for Windows 10.0 Percentages and chi-square are used in the in the analysis of the datum. 34.7 % of the participant women are in the 18-29 age group, 72.3 % are married and 41.7 are graduate of primary school. It was detected that 45.3% of women had no depressive symptoms, 16.3 % had mild, 23.3 % had moderate and 15 % had severe depressive symptoms. No signifaicant association was found between depression symptoms and place of birth and migration, type of marriage, parent death before 15 years old, parent seperation before 15 years old, people they live together. We found significant associations between depression symptoms and age, marital status, age of first marriage, their condition about reaching their expectations before marriage, husband and family support during pregnancy period, presence of pressure characteristics of parents during childhood. Appropriate suggestions have been made in the direction of the results which were got at the end of the research.