Benign endikasyonlarla histerektomi yapılan hastalarda preoperatif endometriyum örneklemesinin postoperatif premalign/malign patoloji sonuçlarla karşılaştırılması
Comparison of the postoperative premaligin / maligin pathology results of preoperative endometrium sampling in patients with hysterectomy by benign indications
- Tez No: 621735
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAZİYE DESDİCİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Benign, Dilatasyon&Küretaj, Endometrial örnekleme, histerektomi, Benign, Dilatation & Curettage, Endometrial sampling, Hysterectomy
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Giriş ve Amaç: Histerektomi sezaryenden sonra en sık yapılan ikinci jinekolojik operasyondur. Genellikle benign endikasyonlarla yapılmakta olsa da öncesinde olası maligniteyi dışlamak amacıyla endometrial örneklemenin gerekliliği tartışmalı bir konudur. Endometrial örneklemenin invaziv işlem olması, yüksek yanlış negatif sonuçları, enfeksiyon, kanama ve perforasyon gibi ciddi komplikasyonları, ayrıca hastaya getirdiği ek anestezi riski ve iş gücü kaybı nedeniyle, çalışmamızda benign endikasyonlu histerektomi öncesi rutin uygulanmasının gerekip gerekmediği araştırmayı hedefledik. Gereç ve Yöntem: Ocak 2009-Aralık 2019 tariherli arasında Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğinde benign endikasyonlarla ve endometrial hiperplaziler nedeniyle histerktomi yapılan 934 hastanın demografik ve klinik özellikleri, preoperatif ve postoperatif endometrial patoloji sonuçları retrospektif olarak değerlendirildi. Bu hastalar öncelikle menopoz durumuna göre postmenopozal (1 yıl süreyle amenoreik olanlar) ve premenopozal (diğer) dönemdeki hastalar olarak ayrıldı. Sonra onların içerisinden endometrial kanser açısından asemptomatik (anormal uterin kanama veya postmenopoze kanaması olmayan) ve anormal ultrason bulguları olmayan hastalar ele alındı. Ardından bu hastalar da preoperatif endometrial örnekleme yapılıp yapılmamasına göre bölündü. Çalışmamıza dahil edilen bu hastalar toplam 4 ayrı grup şeklinde incelendi. Gruplardaki hastaların demografik özellikleri ve nihai patoloji sonucunda premalign/malign lezyon oranı karşılaştırıldı. Ayrıca bu gruplarda özellikle myoma uteri nedeniyle histerektomi yapılan hastaların premalign ve malign patoloji oranları hesaplandı. Bulgular: Çalışmaya dahil 934 hastanın 399'u postmenopozal, 535'i ise premenopozal dönemde idi. Postmenopozal dönemdeki hastalar içerisinden klinik olarak endometrial patoloji açısından asemptomatik (anormal uterin kanama veya postmenopoze kanaması olmayan) ve anormal ultrason bulguları olamayan hastaların sayısı 157 olup , biopsi yapılan (grup 1) 24 ve yapılmayan (grup 2) 133 olgu vardı. Grup 1'deki hastaların nihai patoloji sonucunda 1'i atipisiz EH, 2 'si atipili EH, 6'sı ise endometriyum kanseri izlendi. Grup 2'de ise 18 hastada atipisiz EH, 15 hastada atipili EH ve 30 hastada endometriyal kanser rastlandı. Bu son üç parametreler birleştirilerek karşılaştırıldı. Gruplarda gözlenen histerektomi sonuçlarının oranları birbirine benzerdi. Nihai patoloji sonuçlarında gruplara bağlı anlamlı bir farklılık gözlenmedi (p>0,05). Premenopozal dönemdeki hastalar içerisinden aynı şekilde asemptomatik ve anlanmlı ultrason bulgusu olmayan 221 hasta sonuçları biopsisi olan (grup 3) 42 ve olmayan (grup 4) 179 olgu şeklinde değerlendirildi. Grup 3'de 2 hastada atipisiz EH ve 1'inde endometriyum CA sonucu gözlendi, atipili EH sonucu çıkan hasta olmadı. Grup 4'de ise 2 atipisiz EH, 3 hastada ise endometriyum kanseri vardı. Bu grupta da atipili EH izlenmedi. Bu iki grup hastaların da histerektomi sonuçlarında istatistiksel olarak anlamlı sonuç alınmadı (p>0,05) . Toplam 4 grup şeklinde değerlendirdiğimiz hastaların histerektomi endikasyonlarından özellikle myoma uteri ve diğer benign (prolapsus, TOA, adneksiyel kitle vs.) ayrıca incelendi. Myoma uteri endikasyonlu hastaların hiç birinde endometrial premalign veya malign patoloji sonucu izlenmedi. 4 grup şeklinde incelenen toplam 378 hastada insidental kanser oranı %1.05 (n:40) olarak saptandı. Sonuç: Benign endikasyonlarla histerektomi planlanan hastalara rutin endometrial biopsi yapılması etkin gözükmemektedir. Özellikle postmenopozal dönemdeki bu hastalarda insidental kanser saptansa da istatistiksel olarak anlamlı değildir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Hysterectomy is the second most common gynecological surgical operation worldwide after cesarean section. Although it is usually done with benign indications, the necessity of endometrial sampling to rule out possible malignancy is controversial. In our study, we aimed to investigate whether routine administration should be performed before benign indication hysterectomy because the fact that endometrial sampling is an invasive procedure, high false negative results, serious complications such as infection, bleeding and perforation, and additional risk of anesthesia and loss of labor. Material and Method: The demographic and clinical features, preoperative and postoperative endometrial pathology results of 934 patients who underwent hysterectomy due to endometrial hyperplasia and benign indications between January 2009 and December 2019 were evaluated retrospectively. These patients were divided into postmenopausal (1 year amenorrheic) and premenopausal (other) patients according to menopausal status. Then, patients who were asymptomatic (without abnormal uterine bleeding or postmenopausal bleeding) and no abnormal ultrasound findings were discussed. Next these patients were divided according to whether preoperative endometrial sampling was performed. These patients included in our study were examined in a total of 4 separate groups. The demographic characteristics and final pathology of the patients in the groups compared the premalign / malignant lesion rate. In addition, premalignant and malignant pathology rates of patients who underwent hysterectomy due to myoma uteri were calculated in these groups. Results: Of the 934 patients included in the study, 399 were in postmenopausal and 535 were in premenopausal period. Among the patients in the postmenopausal period, there were 157 patients who were asymptomatic (without abnormal uterine bleeding or postmenopausal bleeding) and no abnormal ultrasound findings in terms of clinical endometrial pathology,which was 24 cases with biopsy (group 1) and 133 cases without (group 2). As a result of the final pathology of the patients in group 1, 1 of them had without atypical EH, 2 of them had atypical EH, and 6 of them had endometrial cancer. In group 2, there were 18 patients without atypical EH, 15 patients with atypical EH and 30 patients with endometrial cancer. These last three parameters were combined and compared. The rates of hysterectomy results observed in the groups were similar. No significant differences were observed in the final pathology results depending on the groups (p> 0.05). Among the patients in the premenopausal period, 221 patients without asymptomatic and understood ultrasound findings were evaluated as 42 patients with biopsy (group 3) and 179 patients without (4 group). In group 3, 2 patients without EH and 1 with endometrium CA were observed, and no patients with EH. In Group 4, 2 atypical EH and 3 patients had endometrial cancer. No atypical EH was observed in this group. No statistically significant results were obtained in the hysterectomy results of these two groups of patients (p> 0.05). Among the indications of hysterectomy, especially myoma uteri and other benign (prolapse, TOA, adnexal mass, etc.) of the patients we evaluated in 4 groups and examined. The patients with myoma uteri indications had no any endometrial premalignant or malignant pathology. Incidental cancer rate was found to be 1.05% (n: 40) in 378 patients examined in 4 groups. Conclusion: Routine endometrial biopsy does not appear to be effective in patients who are planned hysterectomy with benign indications. Especially in these patients in the postmenopausal period, incidental cancer is detected but it is not statistically significant.