Çocuk ve ergenler için psikolojik sağlamlık programı'nın baba kaybı yaşamış çocukların psikolojik sağlamlık düzeyine etkisi
The impact of the psychological resilience programme for children and adolescents on the psychological level of children who have experienced father loss
- Tez No: 621744
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU UYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sağlamlık Programı, psikolojik sağlamlık, ergenlik, baba kaybı, Psychological Resilience Programme, resilience, father loss
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Ebeveyn kaybı bir çocuğun hayat boyu deneyimleyebileceği en zorlu yaşam olaylarından biridir. Bu bağlamda baba kaybı yaşayan çocukların hayatına olumlu çıktılar üreterek devam etmesine yardımcı olacak psikolojik sağlamlık programlarının geliştirilmesi, uygulanması ve etkililiğinin test edilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu araştırma, Psikolojik Sağlamlık Programı'nın baba kaybı yaşamış 12-14 yaş aralığındaki çocuklar üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma 16 müdahale, 16 kontrol grubu olmak üzere toplamda 32 kişiyle yürütülmüştür. Psikolojik Sağlamlık Programı psikolojik sağlamlıkla ilişkilendirilen belirli koruyucu faktörleri desteklemek üzere geliştirilmiş bir programdır. Bu program 5 hafta boyunca, haftada 1 gün olmak üzere müdahale grubuna uygulanmıştır. Her oturum yaklaşık olarak 120-150 dakika sürmüştür. Psikolojik Sağlamlık Tutum ve Beceri Ölçeği (PSTBÖ), Güçler ve Güçlükler Anketi (GGA) ve Çocuklarda Umut Ölçeği (ÇUÖ) katılımcıların psikolojik sağlamlık, güçler-güçlükler ve umut düzeyini ölçmek üzere kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre Psikolojik Sağlamlık Programı'nın baba kaybı yaşamış ergenlerin psikolojik sağlamlık düzeyini arttırmada etkili bir müdahale yöntemi olduğu görülmüştür. Buna ek olarak, program sonunda müdahale grubunun Toplam Güçlük Puanı'nda anlamlı bir düşüş tespit edilmiştir. Son olarak, müdahale grubunun Çocuklarda Umut Ölçeği (ÇUÖ) sontest puanlarının kontrol grubunun sontest puanlarından anlamlı bir şekilde yüksek olduğu, Toplam Güçlük Puanı sontest puanlarının ise kontrol grubunun sontest puanlarından anlamlı bir şekilde daha düşük olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Parental loss is one of the most challenging life events that a child can experience throughout his/her life. In this context, it is very important to develop, implement and test the effectiveness of psychological resilience programs that will help children who lost their fathers to continue their lives by producing positive outcomes. This study aims to examine the impact of the Psychological Resilience Programme on children between the ages of 12-14 who have experienced father loss. The study was carried out with a total of 32 participants, 16 intervention and 16 control groups. The Resilience Programme was designed to promote some protective factors related to psychological resilience and it was applied to participants in the intervention group throughout five weeks, one session in every week. Each session took 120-150 minutes. Resiliency Attitude and Skills Profile (RASP), Strength and Difficulties Questionnaire (SDQ) and Children Hope Scale (CHS) were used in measuring psychological reslience, strength-difficulties and hope levels of the participants. The results of the study indicated that the Resilience Programme is effective on improving the psychological resilience level of adolescents who have parental loss. In addition to this, at the end of the program, a significant decrease was detected in the total difficulties score of the intervention group. Finally, it was observed that the intervention group's posttest scores of Children Hope Scale (CHS) were significantly higher than the posttest scores of the control group, while posttest scores of the total difficulties score were significantly lower than the posttest scores of the control group.