1932-1950 yılları arası Afyon Halkevi Taşpınar Dergisinin incelemesi
The research of Afyon Community Center Taşpınar Magazine between 1932-1950
- Tez No: 621745
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDAL ADAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Afyon, Halkevi, Taşpınar Dergisi, Afyon, Community Center, Taşpınar Magazine
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 310
Özet
Afyon Halkevi, 19 Şubat 1932'de ilk açılan on dört halkevinden biridir. Kapanışına kadar Afyon'da kültürel ve sosyal hayatta etkili olmuştur. Şehrin ve ülkenin gündemini sıcağı sıcağına takip etmiştir. Çalışmamız giriş ve dört ana bölümden oluşmaktadır. Girişte çalışmamızın temelini oluşturan Halkevleri hakkında bilgilere yer verilmiştir. Kuruluşuna zemin hazırlayan Türk Ocaklarının faaliyetleri, kapanışı sonrasında halkevlerinin kuruluşu, faaliyetleri ve şubeleri hakkında geniş bilgiler yer almıştır. Birinci bölümde, Afyon Halkevi'nin kuruluşu, faaliyetleri ve şubeleri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde, Afyon Halkevi yayın organı olan Taşpınar Dergisinin şekil özellikleri, derginin adı, çıkış amacı, dergide yer alan konular, yayına başlaması ve periyodu, imtiyaz sahibi/neşriyat müdürleri ve yazar kadrosu hakkında bilgilere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, Taşpınar Dergisinin içerik analizi yapılmış ve halkbilimi ile folklor dışı konular başlıklarıyla tasnif edilmiştir. Dördüncü bölümde, Taşpınar Dergisinin 161 sayısının bibliyografyası yer almıştır. Ekler kısmında ise, Derginin kapak tasarımları, iç kısımlardan çeşitli örnekler ile yer alan bazı fotoğraflara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the establishment of Turkish Republic, some changes accured in society and there was a neeed for foundations that spread these changes to people and make people to adapt them. So, Community Centers were established by Atatürk for the purpase of public acceptance of reforms, elimination of connection between villagers and urban. Afyon Community Center was one of the first established fourteen community centers in 19th February 1932. İt affected social and cultural life in Afyon until the closune of the institution. İt abserved the country's agenda almast immediately. Our research has one introduction and four main parts. In the introduction part; information about community centers is provided Moreaver, the activities of Turkish institutions that provided a basis for community centers, the establishment and activities of community centers and their departments are given. İn the first part; the establishment, activities and departments of Afyon Community Center are emphasized. In the second part; the shapes, the name, the aims and topics of Taşpınar Magazine are included. Also, information about privileged managers and writers is given. In the thurd part, the content analysis of Taşpınar Magazine is done and the topics about folklore are classified with their headlines. Furthermore, the bibliography of 161 numbered Taşpınar Magazine appear in the last part. In appendix; the design of cover page, several examples and photos are included.