4-6 yaş çocuk kitabı tasarımlarının ebeveyn üzerindeki etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of 4-6 years old children's book designs on parents
  1. Tez No: 621761
  2. Yazar: FUNDA DİZDAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZİK ÇELİK YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: 4-6 yaş, İllüstrasyon (Resimleme), Çocuk Kitabı, Ebeveyn, 4-6 years, Illustration, Children's Book, Parent
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Okul öncesi dönem çocuğun yaşamının temelini oluşturur. Bu dönem çocuğun en hızlı geliştiği ve öğrendiği bir dönemdir. Görerek öğrenmenin ön planda olduğu bu dönemde çocuklar için hazırlanan kitaplar ayrı bir önem taşır. 4-6 yaş döneminde henüz okumayı öğrenmemiş çocuklar kitaplardaki resimlemelere bakarak hikayeyi okur ve hayal gücünü geliştirir. Okuma alışkanlığı temelinin oluştuğu bu dönemde çocuk kitapları özellikle resimlemeleriyle ön plandadır. Çocukların ilk kez rastlaştıkları uyarıcıların hayatlarının tamamındaki etkileşimi göze önüne alındığında onlara estetik değeri en iyi sağlayabilecek araçlar sunulması gerektiğini belirten Sever (2003:174), bu araçların ise sanatçı duyarlılığı ile resimlenmiş çocukların olduğunu belirtir. Bu nedenle çocuk kitapları için yapılan illüstrasyonların çocuklardaki birçok alandaki gelişimi desteklediği bilinmektedir. 4-6 yaş dönemindeki çocukların kitapla olan iletişimi, ebeveynlerinin kitabı okurken, sözcükleri duyarak ve resimlemeleri görerek gerçekleşir. Bu yaş dönemindeki çocuklar için hazırlanan çocuk kitapları resimlemeleri ile ön plandadır. Nitekim bu araştırmada, 4-6 yaş aralığındaki çocuklara sahip ebeveynlerin çocuklarına ne sıklıkta kitap aldıkları, aldıkları kitapların tasarımlarına, resimlemelerine (illüstrasyon) ne kadar dikkat ettikleri, bunun bilincinde olup olmadıkları ve aldıkları kitaplardan ne tür beklenti içerisinde oldukları sorgulanmıştır. Bunun yanı sıra alanında birçok başarılı çocuk kitabı resimlemesine imza atmış birbirinden değerli uzmanlara sorular yöneltilerek resimlemelerde nelere dikkat ettikleri, nasıl bir süreç izledikleri hakkında bilgi edinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Preschool period forms the basis of the child's life. This is a period in which the child develops and learns the fastest. Books prepared for children are of special importance in this period, where visual learning is at the forefront. Children who haven't learned to read yet in the age of 4-6 read the story in books and develop their imagination. In this period when reading habits are formed, children's books are especially important with their illustrations. Sever (2003: 174) states that children should be presented with the tools that can provide the best aesthetic value when the interaction of the stimulants that children come across for the first time is taken into consideration in their whole lives. For this reason, it is known that illustrations for children's books support development in many areas of children. The communication of children between the ages of 4-6 is realized by their parents reading the book, hearing the words and seeing the illustrations. Children's books prepared for children in this age period are in the foreground with their illustrations. As a matter of fact, in this study, it was questioned how often parents of children aged 4-6 bought books, how much attention they paid to the designs, illustrations (illustrations) of the books they received, whether they were aware of this and what kind of expectation they received from the books. In addition, many successful children's book illustrations have been questioned by valuable experts and information on what they pay attention to in illustrations and how they follow the process have been obtained.