II. Meşrutiyet sonrası taşranın idari dönüşümü: Kütahya örneği
Administrative tranformation of the provinces after the II. Constitutional period: The example of Kütahya
- Tez No: 621760
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: II. Meşrutiyet, Taşra İdaresi, İdari Dönüşüm, Kütahya, II. Constitutional, Provincial Administration, Administrative Transformation, Kütahya
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Taşra idare tarihi çalışmaları özellikle kamu yönetimi literatürü açısından çok fazla çalışılmış konulardan değildir. Taşra idareleri, kamu yönetimi disiplini literatüründe genellikle merkezi devlet ve siyasi başkentlerin bakış açısıyla çalışılmıştır. Çalışmanın da konusunu oluşturan II. Meşrutiyet ve onun politik/yönetsel sonuçlarına taşradan ziyade payitahttan bakılmıştır. Tarihte önemli bir idari merkez olmuş olan Kütahya ili özelinde kamu yönetimi ve idare tarihi açısından bir inceleme ya da araştırmaya rastlanılmamıştır. Dolayısıyla bu çalışmada II. Meşrutiyet sonrasında imparatorlukta ortaya çıkan zengin bir siyasi iklim çerçevesinde taşrayı ilgilendiren idari düzenlemelerin, gelişmelerin ve değişimlerin birinci el belgeler üzerinden incelemesi yapılacaktır. Elde edilen bulgularla 1908 sonrasından savaş yıllarına kadarki dönemde Kütahya'daki idari gelişme ve süreçler analiz edilecek, yorumlanacak ve değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Historical studies of the provincial governments are not particularly worked out in terms of public administration literature. The provincial administrations have been studied in the literature of public administration discipline from the point of view of central state and political capitals. The subject of the study is II. Constitutionalism and its political/administrative consequences which have been largely viewed from the capital rather than provincial administration. In the Kütahya province, which has been an important administrative center in the past, no examination or research has been found in terms of public administration and administrative history. Therefore, in this study the administrative regulations, developments and changes related to the county in the context of a rich political climate emerging in the empire after the II. Constitutional Monarchy will be examined through first hand documents. With the findings obtained, the administrative developments and processes in Kütahya from 1908 to war years will be analyzed, interpreted and evaluated.