İşletmelerin elektronik belge yönetim sistemlerine (EBYS) geçiş sürecine personelin nitelik, beklenti ve eğitiminin etkisi: Dorçe A.Ş. uygulaması
The effect of personnel quality, anticipation and education to the transition process of enterprises to electronic document management systems: Dorçe JSC. implementation
- Tez No: 621778
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİYAZİ KURNAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Elektronik Belge Yönetimi, İşletmelerde EBYS, Personelin Beklentisi, Personel Eğitimi, Electronic Document Management Systems, EDMS In Companies, Personnel Expectation, Personnel Educations
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Teknolojide meydana gelen gelişmelere ayak uyduran işletmeler, bu imkânı ticaret alanlarını genişletmek, maliyetleri azaltarak karlılıklarını arttırmak ve gelişimine hız katmak amaçlı kullanırken, gerek ticarette gerekse idari işleyişinde teknoloji tabanlı değişimlere de yer vermişlerdir. Kurum ve kuruluşların geçmişlerine ait bir tarihçe vasfı taşıyan belgelerin üretiminden saklanma ve imhasına kadarki tüm süreçlerini kapsayan Elektronik Belge Yönetim Sistemlerinin (EBYS) işletmelerin yapısında oldukça hızlı bir şekilde yer bulması bu duruma bir örnektir. Elektronik Belge Yönetim Sistemlerinin kamu kurum ve kuruluşlarına yerleşmesi, devletin bu alanda gösterdiği irade neticesinde ortaya konan kanun, yönetmelik ve standartlara uygun olarak yürütülmekte, hatta bir zorunluluk olarak kurum ve kuruluşlara şart koşulmaktadır. Bu alanda oluşturulmuş birçok bilimsel ve akademik çalışma ile kamudaki EBYS kavramı ve işleyişi şeklini bulmuştur. Ancak işletmeler alanında EBYS standart ve prosedürlerine ilişkin çok fazla bir düzenleme bulunmamaktadır. Ayrıca işletmelerde başarılı bir EBYS uygulamasının nitelikleri de ortaya konmamış ve bu alanda kapsamlı düzenlemeler yapılmamıştır. Bu çalışmada işletmelerin kendilerini sürece dahil etme ve bu manada teknolojiden faydalanabilme yarışlarında, bir EBYS uygulamasını başarılı şekilde bünyelerine yerleştirirken izleyeceği süreç içerisinde personelin niteliği, sistemden beklentileri ile sisteme yönelik eğitimlerinin ne derecede önem arz ettiğine dikkat çekilmek istenmiştir.
Özet (Çeviri)
Companies adapting themselves to technological developments use technological changes in both trade and administration while improving their trade borders, enhancing their progress and increasing profits on the contrary to costs. It is an example for finding position of Electronic Document Management Systems (EDMS), which covers all the process from creation to extermination of documents that looks like a history belongs to institutions and organizations background in companies. Settlement of EDMS in public institutions and organizations runs conveniently to laws, regulations and standards which were constituted by State. By the help of scientific and academic study on this field, EDMS concept and process find its places in public sphere. Meanwhile, there is no enough arrangements for EDMS standards and procedures in companies' sphere. Thus any qualifications for a successful EDMS application for companies have been revealed and extensive arrangements have not been done up to now. With this study, in the race of companies while inserting themselves in process and getting benefits of technology in this meaning, it is tried to get attentions for revealing importance of personnel quality, anticipation and educations in a process to reach a successful EDMS.