Seyyid Ali Bursevi'nin Mecmu'a-i Eş'ar'ı (İnceleme - metin)
Seyyid Ali Bursevi's Mecmuai Eşar (Text - examination)
- Tez No: 621781
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA BATUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mecmu'a-i Eş'ar, Şiir Mecmuaları, Seyyid Ali Bursevi, Klasik Türk Edebiyatı, Mecmuai Eşar, Poetry magazines, Seyyid Ali Bursevi, Classical Turkish Literature
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 349
Özet
Klasik Türk Edebiyatının kaynaklarından olan mecmualara olan ilgi her geçen gün artmaktadır. Şiirle ilgili bu mecmualar, şair tezkirelerinden özellikle antoloji ağırlıklı olanlarla yakından ilişkidir. Hatta denilebilir ki bazı tezkirelerin temelini oluşturmaktadır. Divanı bulunmayan ve şair tezkireleri gibi kaynaklarda geçmeyen bazı şair ve şiirlerin muhafazası ve günümüze ulaşmasında şiir mecmualarının önemi de büyüktür. Yüksek lisans tezi olarak incelediğimiz 06 Mil Yz A 801 Milli Kütüphane kayıt numaralı şiir mecmuası nazım şeklindedir. Dili Türkçe olan bu mecmua genellikle 15, 16 ve 17. yüzyıla ait eserleri içermektedir. Yaptığımız çalışma 3 bölümden oluşmuştur. İlk bölümde mecmuanın künye bilgileri ve müellifi hakkında bilgiler verildi. İkinci bölümde ise mecmuanın muhteviyatı üzerinde duruldu. Son bölümde ise mecmuanın transkripsiyonlu metni yapılmıştır. Mecmua, 105 farklı şairin 418 manzum metninden oluşmaktadır. Mecmuada geçen şairler ve eserleri mecmuada geçtiği gibi sıralanmış, eserleri ve kendileri hakkında bilgiler tablolar hâlinde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The interest in the magazines which are the sources of Classical Turkish Literature is increasing day by day. These magazines about poetry are closely related to poet tezkires, especially those with anthology. It can even be said that this is the basis of some tezkires. The importance of poetry magazines is important for the preservation of some poets and poems that do not have a divan and not mentioned in sources such as poet tezkires. The poem journal numbered 06 Mil Yz A 801 National Library which we have examined as a master thesis is in the form of verse. This language, which is in Turkish, contains works from the 15th, 16th and 17th centuries. Our study consists of 3 parts. In the first part, the information about the magazine and the author of the magazine was given. In the second part, the content of the magazine was emphasized. In the last section, the transcribed text of the magazine is made. Mecmua consists of 418 verse texts of 105 different poets. The poets and their works mentioned in the journal are listed as in the journal and information about their works and themselves are given in tables.