Uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Doğu Akdeniz'deki Münhasır Ekonomik Bölgesinin belirlenmesi
The determination of Exclusive Economic Zone of Turkey and Turkish Republic of Northern Cyprus in Eastern Mediterranean within the framework of international law rules
  1. Tez No: 621780
  2. Yazar: ÇAĞATAY ALLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN ARIDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Münhasır Ekonomik Bölge, Doğu Akdeniz, Enerji, Sınırlandırma, Exclusive Economic Zone, Eastern Mediterranean, Energy, Delimitation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Güney Amerika devletlerinin deniz alanlarındaki kaynaklardan daha fazla yararlanmak amacıyla ortaya attıkları ve temelde karasularının ötesindeki canlı ve cansız kaynaklar üzerinde devletlerin egemenlik hakkını gözeten münhasır ekonomik bölge, 1982 Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi ile uluslararası hukuka kazandırılmıştır. Kaynakların kıtlığı, artan enerji ihtiyacı, ulusal deniz yetki alanlarının belirlenmesi, kıyı bölgesinin yönetimi ve ulusal kalkınma gibi nedenler kıyı devletlerin münhasır ekonomik bölgeye olan ilgisi her geçen gün arttırmakta ve deniz yetki alanları birbiriyle çakışan devletler arasında sınırlandırma sorunlarını ortaya çıkarmaktadır. Stratejik önemi ve pek çok kıyı devletinin deniz yetki alanlarının bulunması sebebiyle Doğu Akdeniz bu sorunlu merkezlerden birini oluşturmaktadır. Doğu Akdeniz'deki Münhasır ekonomik bölgenin sınırlandırılması sorunu bölgedeki enerji krizinin doğmasına da neden olmaktadır. Bununla birlikte Kıbrıs adasındaki sürmekte olan siyasi sorun münhasır ekonomik bölge politikalarının arka planına itilmiştir. Bu noktada en uzun kıyıya sahip olan Türkiye ve Doğu Akdeniz'in merkezinde yer alan KKTC'nin münhasır ekonomik bölge sınırlarının belirlenmesi bölgedeki diğer sorunların çözülmesine ön ayak olacaktır.
Özet (Çeviri)
The exclusive economic zone concept which was introduced by the South America countries to benefit more from the resources in the maritime areas and to protect the sovereignty of states on living and non-living resources beyond territorial waters has been presented international law by 1982 United Nations Convention on the Law of the Sea. Reasons like scarcity of resources, increasing energy demand, the determination of national maritime jurisdictions, coastal zone management, and national development have made the interest of the coastal state increased to the Exclusive economic zone day by day and some critical issues has have been emerged between states whose maritime jurisdictions are overlapping. Due to its strategic importance and the presence of maritime jurisdictions of many coastal states, the Eastern Mediterranean is one of these problematic centers. The delimitation problem of the exclusive economic zone in the Eastern Mediterranean also leads to the emergence of energy crisis as well in the area and also political issues that are continuing in Cyprus island generally have the priority over the exclusive economic zone policies. In this framework, the determination of the policies about exclusive economic zone boundaries of Turkey and TRNC will have a major impact on solving other issues.