Konya ili Meram ilçesinde havuç yetiştiriciliği yapan tarım işletmelerinin ekonomik analizi
Economic analysis of carrot production farms in Meramdistrict of Konya-Turkey
- Tez No: 621803
- Danışmanlar: PROF. DR. MİTHAT DİREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Havuç, Kaşınhanı, Havuç Maliyet Analizi, Havuç Ekonomik Analiz, Carrot, Kaşınhanı, Carrot Cost Analysis, Carrot Economic Analysis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma Konya İli Meram ilçesi Kaşınhanı Mahallesindeki havuç yetiştiriciliği yapan tarım işletmelerinin ekonomik durumlarını analiz etmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada kullanılan birincil kaynaklı veriler tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen havuç üretimi yapan 34 tarım işletmesi ile görüşülerek yapılan anketlerden elde edilmiştir. Alınan bu veriler 2018 üretim dönemine ait güncel verilerdir. Bu verilerin yanısıra ikincil veriler, FAO gibi uluslararası kurumların yanında TUİK gibi ulusal istatistik kaynaklardan alınmıştır. Havuç yetiştiriciliği yapan işletmeler bir bütün halinde değerlendirilmiş ve işletme büyüklükleri hesaplanmıştır. Çalışmada gayrisafi üretim değeri, gayrisafi hasıla, saf hasıla, brüt kar, rantabilite ve sermaye devir oranı gibi ekonomik analizler yapılmış ve değerlendirilmiştir. Havuç üretimi yapılan işletmelerde GSÜD 7.393,74 ₺, GSH ortalama 4.007.393,74 ₺, saf hasıla 1.909.476,30 ₺, brüt kar ise negatif olarak bulunmuş, rantabilite %47,65, sermaye devir oranı ise %0,12 olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to analyze the economic statutes of carrot production in Kaşınhanı town belonging Meram district of Konya. The data were obtained from the questionnaires performed by interviewing 34 agricultural enterprises producing carrots by random sampling method. Research data were relevant to 2018 growing season. Those farms were evaluated with combine and farm sizes were calculated by use of those data. In addition to statistical data were taken from the records of national (TUİK) and international (FAO). In results economical indicators such as gross production value, gross product, net income, gross profit, profitability and capital turnover ratio were found as GPV 7.393,74 ₺, GP 4.007.393,74 ₺, NI 1.909.476,30, gross profit is negatif, profitability is 47,65% and capital turnover ratio is at the carrot production enterprises 0,12%.