Yenilenebilir enerji kullanan otel işletmelerinin uluslararası pazarlar için pazarlama iletişim kararlarının TOPSIS yöntemi ile belirlenmesi: Termal otel & SPA üzerine bir uygulama
Determining the marketing communication decisions of hotel companies using renewable energy for international markets with using TOPSIS method: An application on thermal hotel & SPA
- Tez No: 621828
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HABİBE YELDA ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pazarlama İletişimi, Turizm pazarlaması, Yenilenebilir Enerji ve Turizm, TOPSİS, Marketing Communication, Tourism Marketing, Renewable Energy and Tourism, TOPSIS
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Enerji, teknolojinin olmazsa olmazı en önemli parçasıdır. Teknolojinin nefes kesen hızı ve dünya nüfusunun hızlı artışı enerji ihtiyacını da aynı hızla artırmaktadır. TV, bulaşık makinesi, fırın, bilgisayar, cep telefonları, otomobil gibi hayatımızı kolaylaştıran daha pek çok şey enerjiyi vazgeçilmez kılmaktadır. Gelişmiş ülkelerin, doğada mevcut her gücü enerji olarak değerlendirmeleri yenilenebilir enerji kavramını oluşturmuş bu sebeple küresel ısınma gibi dünya üzerinde olumsuz etkilere sebep olan fosil yakıt tüketimine alternatif çözümler üretilerek var olan doğal kaynaklar enerjiye çevrilmiştir. Yenilenebilir enerjiyi kullanarak hem çevreye verilen zararı azaltan hem de ekonomilerini destekleyen pek çok sektör gibi enerji gereksiniminin yoğun olduğu turizm sektörü için de yenilenebilir enerji kaynakları büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada, yenilenebilir enerji kullanan çevreye duyarlı Afyon İkbal Termal Otelin, uluslararası pazarda kullanacağı pazarlama iletişimi faaliyetleri için belirlenen kriterlere bağlı olarak TOPSIS yöntemi değerlendirilip önceliklerini belirlemektir. Bu yöntem belirlenirken, Afyon İkbal Termal Otelin, yenilenebilir enerji kullanan otelleri en çok tercih ettiğini belirttiği ABD, İngiltere ve Hollanda pazarında uygulayacağı pazarlama iletişimi faaliyetlerinin önceliği belirlenirken, Afyon İkbal Termal Otelin pazarlama müdürüyle değerlendirme yapılmıştır. Sonuç olarak, bu uygulamada belirlenen alternatifler reklam, halkla ilişkiler ve tanıtım, fuar ve promosyon olarak kriterler ise maliyet, kurumsal itibar sağlamak, rakiplerin stratejileri, teknolojik gelişmeler, hedef pazarın gelişmişlik düzeyi, tüketicilerin çevre duyarlılığı, çevreye yönelik değişen tüketici eğilimleri ve acentaların tutumu olarak belirlenmiştir. ABD ve İngiltere pazarı için öncelik sıralaması; reklam, halkla ilişkiler ve tanıtım, fuar ve promosyon olarak belirlenmiştir. Hollanda pazarının öncelik sıralaması ise, reklam, halkla ilişkiler ve tanıtım, promosyon ve fuar olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Energy is the most important part of technology. The breathtaking speed of the technology and the rapid increase in the world population increase the energy need at the same rate. Many things that make our lives easier such as TVs, dishwashers, ovens, computers, mobile phones and cars make energy indispensable. The concept of renewable energy has been formed by developed countries to evaluate every power in nature as energy. Therefore, alternative solutions to fossil fuel consumption, such as Global warming, have been turned into energy. Using renewable energy, renewable energy sources are very important for the tourism sector where energy needs are high, such as many sectors that reduce the damage to the environment and support their economies. The aim of this study is to evaluate the TOPSIS method based on the criteria determined for the marketing communication activities to be used in international markets by Afyon Ikbal Thermal Hotel which uses renewable energy. While determining this method, the priority of the marketing communication activities to be applied in the USA, UK and the Netherlands market, which Afyon Iqbal Thermal Hotel stated that it preferred the most hotels using renewable energy, was determined, while the marketing manager of Afyon Ikbal Thermal Hotel was evaluated. As a result, the alternatives determined in this application are advertising, public relations and promotion, fair and promotion criteria as cost, corporate reputation, strategies of competitors, technological developments, level of development of target market, environmental sensitivity of consumers, changing consumer trends towards the environment and attitude of agents. It has been identified. Priority for the US and UK market; advertising, public relations and promotion, fair and promotion. The priority of the Dutch market is advertising, public relations and promotion, promotion and trade fair.