2 no'lu Kütahya Şer'iyye Sicili'nin Latin harflerine aktarılması ve değerlendirilmesi
No 2 Kutahya Court Record's transfering to Latin characters and its assesment
  1. Tez No: 621830
  2. Yazar: SEMRA YÜCA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE DİNGEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kütahya, Ser'iyye Sicili, Hüccet, Tereke, Nezr, Kutahya, Couet Record, Heritage, Hüccet, Nezr
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 475
Özet
Çalışma konusu olarak seçtiğimiz bu tezde iki 2 numaralı Kütahya Şer'iyye Sicili incelenecektir. Defter H.1171-1176/M. 1757-1763 tarihler aralığındaki kayıtları içermektedir. Defterde kadının tuttuğu hüccet, i'lam ve tereke gibi kayıtların yanında merkezden gelen ferman, berat, buyruldu ve diğer şehirlerden gelen tezkireler yer almaktadır. Söz konusu kayıtlar ışığında Kütahya sarayın et ihtiyacını karşılamada, avcı kuş ve katır temininde ve Arpa Emini'nin masraflarının tedarikinde önemli bir yere sahipti. Bu tarihlerde devlet görevlileri tebaaya ağır vergiler yükledi. Bazı ayrıcalıklı zümreler bu vergilerden muaf olmayı başardı. Bu dönemde Kütahya'da ticaret faaliyetleri gelişmişti. Farklı şehirlere iskan edip burada misafir olan çok sayıda kişi vardı. Bunların yanında zengin ailelerin konaklarında ikamet eden Acem, Moskov ve Zenci köle ve cariyeler farklı kültürdeki insan çeşitliliğini arttırmaktadır. Ticaret faaliyetlerinin gelişmişliği farklı yerlerde üretilen ürünlerin Kütahya evlerinde kullanılmasına olanak tanıdı. Kayıtların önemli bir kısmının tereke ve devletten gelen berat ve fermanlar olması asayiş ile ilgili çok sorunun olmadığını gösterir. Bu anlamda Kütahya 18. yüzyılın ortalarında sakin bir şehir olarak tanımlanabilir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, as we have chosen a work item, No 2 Kutahya Court Record will be examined. The record includes archives between the dates of H.1171-1176/M. 1757-1763. In the record, apart from the archives such as paper, decision and heritage journalizing by the cadi, there will be edict, warrant, command which comes from the center and collection of biographies which comes from other cities. In the light of records in question, Kutahya had an important position for supplying meat requirement of the palace, recruitment of fowler and mule and the expenses of the Horse Attendant. In these dates, government officials surcharged the citizens. Some of the privileged class members succeeded at exempting from these taxes. In this period, commerce activities were progressed in Kutahya. There were a great number of people who settled in different cities and being a guest here. In addition to these, Persian, Moscow and Black Person slaves and odalisques residing in wealthy families mansions, increase human diversity in different cultures. The development of commerce activities enabled products, manufacturing at different places, making available at Kutahya houses. A significant number of records were heritage and state's warrants and edicts. This indicates that there were not many problems regarding with the public order. In these sense, Kutahya can be definable as a quiet city in mid-18th century.