Yaşlılık ve yaşlıya bakım hizmetlerinin kurumsal örgütlenmesi (Kütahya örneği)
Institutional organization of elderly care services and aging (the case of Kütahya)
  1. Tez No: 621852
  2. Yazar: MELİS DOĞRAMACI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Sosyoloji, Social Work, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Örgütlenme, Toplumsal Değişme, Yaşlılık, Yaşlı Bakımı, Yaşlılık Sosyolojisi, Institutional Organization, Social Change, Aging, Elderly Care, Sociology of Aging
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Yaşlılık dönemi, bireylerdeki zihinsel, bedensel ve sosyal yönden gerilemelerin yanında toplumsal statü ve rol kayıplarının da yaşandığı bir dönemdir. Geleneksel toplumlarda yaşlılığa atfedilen statü, saygı ve otorite ile tecrübeye dayalı bilgi birikimine dayanmaktadır. Modernleşme süreciyle birlikte sanayileşme ve kentleşme ile kırdan kente göç artmış ve kadın çalışma hayatına girmiştir. Tıp ve teknolojideki gelişmeler ile yaşam süresindeki artışla yaşlı nüfus oranında da artış gözlenmiştir. Bu dönüşümlerin yanında çekirdek ailenin oluşumuyla yaşlıların ailedeki bakımı da zorlaşabilmektedir. Bu değişim ve dönüşümler yaşlılığın sosyal bir sorun olarak algılanmasına neden olabilmektedir. Günümüz modern toplumunda geleneksel bağların çözülmeye başlamasıyla yaşlılar bir yük gibi algılanabilmekte, yaşlı bakımı profesyonel hizmet gerektirmekte ve yaşlılık olgusuna kurumsal mahiyette çözümler aranmaktadır. Günümüz toplumunda yaşlılık yönetimi ve yaşlılık olgusunun kurumsal düzeyde araştırılmasına dayanan bu çalışmada; yaşlıların aile ortamından çıkarak kurumsal düzeyde farklı bir yapı içine girmelerine etki eden değişimlerin saptanması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda günümüzde yaşlılığa dair toplumsal değer, algı ve bakış açılarının da değişime uğraması, sosyolojik bir yaklaşımla değerlendirilmektedir. Yaşlıların kendisini, kurumdaki ve toplum içindeki yerlerini algılayışları ile günümüzde yaşlılıkla ilgili sorunların toplumsal yansımaları incelenmektedir. Dünya'daki gelişmelere paralel olarak, ülkemiz de artan yaşlı nüfusuyla yaşlı toplumlar sınıflamasında yer almaktadır. Bu bağlamda yaşlılık olgusunun toplumsal yapıdaki yeri ve önemi konuyla ilgili sorunların geleceğe yönelik analiz edilmesini gerekli kılar.
Özet (Çeviri)
The period of aging is not only a period in which the mental, physical and social decline in individuals but also social status and role losses are experienced. It is based on knowledge of experience with status, respect and authority attributed to old age in traditional societies. With the modernization process, industrialization, urbanization and migration from rural to urban areas have increased and the woman has been in working life. Along with increasing life expectancy thanks to medicine and technology, it has been also observed the increase in the rate of elderly population. In addition to these transformations, with the formation of the nuclear family, it might be difficult to care of the elderly people in the family. These changes and transformations might cause aging to be perceived as a social problem. In the current modern society, as the traditional ties begin to dissolve, elderly people might be perceived as a burden. That is why, it requires professional care for elderly people and the solutions are being sought for phenomenon of aging in the institutional area. In this study which is based on researching the management of aging and old age phenomenon in the institutional area in current society, it is aimed to determine the changes that affect the elderly people from entering the family environment and entering into a different structure at the institutional level. In this context, nowadays it has been evaluated the change in social values, perceptions and perspectives of aging with a sociological approach. With the perceptions of older people themselves, their place in the institution and society with social reflections of old-age issues are examined. As the parallel to the developments in the world, with increasing population, our country takes place in the classification of elderly societies. In this context, the importance of the concept of aging in social structure requires to analize the issues related to subject for the future.