Türkiye'deki sosyal medya reklamlarında animasyon (canlandırma) kullanımının incelenmesi ve bir uygulama örneği
Investigation of animation operation in social media advertisements in Turkey and an application example
- Tez No: 621851
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZİK ÇELİK YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, İletişim Bilimleri, Fine Arts, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İnternet, Yeni Medya (Dijital Medya), Sosyal Medya, Reklam, Animasyon, Internet, New Media (Digital Media), Social Media, Advertisement, Animation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bileşik Sanatlar Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
İnsanın temel ihtiyaçlarından biri olan iletişim, tarihin ilk dönemlerinden beri sosyolojik, teknolojik ve bilimsel ilerlemelerin etkisiyle çeşitli biçimlerde evrilerek gelişimini sürdürmüştür. İletişimin günümüzde ulaştığı son nokta olan ve adeta sosyal yaşantımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen internetin keşfi, iletişim alanında bir devrim olarak nitelendirilmektedir. Bu yeni iletişim yöntemi sayesinde küreselleşen dünya ile birlikte etkileşim artmış ve bunun sonucunda iletişimin çehresi değişmiştir. Günümüzde ise;“Yeni Medya”ve yeni medya unsurlarından olan“Sosyal Medya”kavramı, bu değişim içerisinde önemli bir yer edinmiş durumdadır. Toplumları birer ağ toplumuna dönüştürebilecek kadar etki yaratan sosyal medya, markaların bu ortamlarda reklam amaçlı yer almasına neden olmuştur. Uzun yıllardan beri reklam üretiminde kullanılan animasyon sanatı ise; bu mecralarda yaratılan içeriklerin oluşturulmasında daha etkin rol oynar hale gelmiştir. Bu çalışmanın ilk bölümünde iletişim temelli internetin tanımı yapılarak,“Yeni Medya”ve yeni medya unsurlarından olan“Sosyal Medya”açıklanmıştır. Sonrasında;“Reklam”ın tanımı yapılarak“Sosyal Medya Reklamları”başlığı altında“Doğal Reklam”kısaca ele alınmıştır. Daha sonra ise; animasyon sanatının tanımı ve belli başlı prensipleri incelenmiştir. Tezin amaçlarından biri olan incelemelerin yapılabilmesi için ihtiyaç duyulan bir model olmadığının tespitinden sonra, bu ihtiyacı karşılayabileceği düşünülen bir çalışma detaylı bir şekilde birinci bölümde incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise; sosyal medya mecralarında doğal reklam kullanımı olarak yer alan,“Animasyon Tekniği ile Üretilen Reklam Filmlerinin İncelenmesi”yapılmış ve daha sonra bir uygulama ile çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Communication, which is one of the basic needs of human beings, has evolved in various ways since the beginning of history with the effect of sociological, technological and scientific advances. The discovery of the Internet, which is the last point of communication which has become an indispensable part of our social life, is considered as a revolution in the field of communication. With this new communication method, the interaction with the globalizing world has increased and as a result the face of communication has changed. Nowadays; new media and Social Media concept which is one of the new media elements has an important place in this change. Social media, which has the effect to transform societies into a network society, has caused brands to be involved in advertising in these environments. Animation art used in advertising production for many years; it has become more active in the creation of the contents created in these channels. In the first part of this study, the definition of communication-based internet was made and New Media and the new media elements Social Media were explained. After that; The definition of advertising has been briefly discussed under Social Media Ads. Then, the definition and main principles of animation art were examined. After determining that there is not a model that is needed to carry out the examinations, which is one of the aims of the thesis, a study which is thought to meet this need is examined in detail at the first section is ended. In the second part of the study; Investigation of Advertising Films Produced by Animation Technique, which is included in the use of natural advertising in social media, was completed and then the study was terminated with an application.