Marka bilinirliği ve algılanan kalite unsurlarının marka tercihi ve ağızdan ağıza pazarlama eğilimine etkisi
The effects of brand awareness and perceived quality to the tendencies of brand preference and word of mouth marketing
  1. Tez No: 621853
  2. Yazar: EMİN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İÇLEM ER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, Marka Bilinirliği, Algılanan Kalite, Marka Tercihi, Ağızdan Ağıza Pazarlama, Brand, Brand Recognition, Perceived Quality, Brand Preference, Wordof-Mouth Marketing
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Ürünleri piyasada diğer benzerlerinden ayırabilmek için kullanan isim ya da sembol olan markalar, kendilerine atfedilen bir kişilik sayesinde tüketiciler üzerinde duygusal bir bağ oluşturmaktadır. Markaların bilinirliği, yaygınlaşması ve benimsenmesi birçok faktöre bağlıdır. Müşteriler bir ürünü satın aldıktan sonra o ürün konusunda elde ettikleri tecrübelere dayanarak algılarında olumlu ve kaliteli bir marka imajı oluşmaktadır. Daha sonraki satın alımlarda da aynı marka, müşterilerin marka tercihlerinde ilk sırada yer almaktadır. Müşteriler kullandıkları ve benimsedikleri marka ya da ürünü aile, arkadaş ve tanıdıklarına aktarmak yoluyla ağızdan ağıza pazarlama yöntemlerini kullanmaktadırlar. Ağızdan ağıza pazarlamada ürün hakkındaki düşünce memnuniyet durumuna göre olumlu ya da olumsuz olabilmektedir. Bu çalışmada, marka bilinirliği ve algılanan kalite unsurlarının marka tercihi ve ağızdan ağıza pazarlama eğilimine etkisi incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Brands, being a name or a symbol that are used to discriminate the products from the others in the market, are aimed to build a sentimental link on the consumers by attributing a brand personality. The spread and the adoption of brands are affected by many factors. After a customer buys a product, a high quality and positive brand image is formed in their perceptions based on their experiences. The same brand ranks first in the brand preferences of the customers in subsequent purchases. Customers use word-of-mouth marketing methods to convey the brand or product they use and adopt to family, friends and acquaintances. In word-of-mouth marketing, the opinion about the product can be positive or negative depending on the satisfaction level. In this study, the effects of brand awareness and perceived quality to the tendencies of brand preference and word of mouth marketing is examined.