Örgütsel stres ve iç girişimcilik ilişkisi: Bir sigorta şirketinde araştırma
The relationship between organizational stress and intrapreneurship: Research in an insurance company
- Tez No: 621854
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF TUBA TAMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel stres, İş stresi, Girişimcilik, İç girişimcilik, Organizational stress, job strain, entrepreneurship, intrapreneurship
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
İş stresinin örgütlerin performanslarını ve nihayetinde hayatını etkileyen en önemli sorunlardan biri haline geldiği bir gerçektir. Yapılan araştırmalarda stresin işle alakalı en yaygın sağlık sorunlarının başında geldiği sonucuna ulaşılmıştır. Örgütlerin hayat döngüleri bir canlı sisteme benzetilecek olursa, bir süre sonra yaşlanır, gelişimi ve büyümesi durur ve sonunda ölür. İşte bu yavaşlama ve durma iç girişimcilik ile aşılabilir. Böylelikle işletmelerin ömürleri uzatılabilir. Bu nedenle iç girişimcilik desteklenmeli, önündeki engeller kaldırılmalıdır. Bu engeller arasında örgütsel stres önemli bir yer tutmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı örgütsel stres ve iç girişimcilik davranışı ilişkisinin ölçülmesidir. Hem ulusal hem de uluslararası yazında bu iki değişkene (örgütsel stres ve iç girişimcilik) ilişkin yeterli çalışma olmamasından dolayı yazına katkı sağlamasının yanı sıra akademisyenler ve uygulayıcılar açısından da faydalı, ilham verici ve uygulanabilir sonuçlara ulaşılması bu çalışmada amaçlanan temel faydalardandır. Araştırmada anket tekniği kullanılarak aynı sigorta şirketinde çalışan 229 katılımcıdan veri elde edilmiştir. Demografik özelliklerden çalışanların şirketteki pozisyonları ve pozisyonlarındaki çalışma süreleri örgütsel stres algıları ve iç girişimcilik davranışlarını anlamlı şekilde farklılaştırmaktadır. İş stresi ile iç girişimcilik davranışları arasında zayıf ve negatif bir ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca yapılan analiz sonuçlarına göre örgütsel stresin tüm alt boyutları ile iç girişimcilik davranışları arasında anlamlı seviyede ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is a fact that job stress has become one of the most important problem affecting the performance and life of the organizations. In the researches, it is concluded that stress is one of the most common health problems related to work. If the life cycles of organizations are compared to the life cycle of a living organism, it ages after a while, its development and growth stops, and eventually dies. This slowdown and stoppage can be overcome by intrapreneurship. Thus, the lifetime of the enterprises can be extended. Therefore, intrapreneurship should be supported and obstacles should be removed. Job stress has an important place among these obstacles. The main aim of this study is to measure the relationship between organizational stress and intrapreneurship. There are not enough studies on these two variables (job stress and intrapreneurship) in both national and international literature. Therefore, the main objectives of this study are to contribute to the literature and to reach useful, inspiring and applicable results for scholars and practitioners as well. In this research data was obtained from 229 participants who works for the same insurance company by using the survey technique. From the demographic characteristics, employees' positions and the time spent in current job position in the company significantly differentiate organizational stress perceptions and intrapreneurship. A low-level negative relationship was found between job stress and intrapreneurship behaviour. In addition, all sub-dimensions of organizational stress are significantly correlated to intrapreneurship.