Mesleki bağlılık ve kurumsal itibar ilişkisi: Kamu hastanesinde bir uygulama
Relationship between occupational commitment and corporate reputation: An application in the public hospital
  1. Tez No: 621855
  2. Yazar: HESNA SUN CEYLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF TUBA TAMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal İtibar, Mesleki Bağlılık, Occupational Commitment, Corporate Reputation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmada, kamu hastanesinde çalışan hemşirelerin mesleki bağlılıkları ve kurumsal itibar algıları arasındaki ilişkinin ortaya konulması amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda çalışmada Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışan 234 hemşireye anket yöntemi uygulanarak veriler elde edilmiştir. Çalışmada tanımlayıcı verilerin analizinde frekans, yüzde, aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri kullanılmış; devamında ise güvenilirlik analizleri gerçekleştirilmiştir. Veri analizinin son aşamasında ise ilişki ölçüm testlerinde korelasyon analizi etki ölçüm testlerinde regresyon analizleri gerçekleştirilerek bulgular yorumlanmıştır. Yapılan analizler sonucunda mesleki bağlılık ile kurumsal itibar arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca mesleki bağlılık düzeyinin kurumsal itibar algısını pozitif yönde etkilediği ortaya çıkmıştır. Mesleki bağlılığın alt boyutlarından olan çaba gösterme istekliliği ile hedef ve değerlere inancın, kurumsal itibar algısını pozitif yönde etkilediği, ancak meslek üyeliğini sürdürme istekliliğinin, kurumsal itibar algısı üzerinde pozitif bir etkiye sahip olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study it is aimed to reveal the relationship between occupational commitment and corporate reputation perceptions of working nurses working in public hospitals. For this purpose, the data were obtained by applying questionnaire method to 234 nurses working in Evliya Çelebi Training and Research Hospital of Kütahya Health Science University. Frequency, percentage, arithmetic mean and standart deviation value were used in the analysis of descriptise data and reliability analyzes were carried out. And the final stage of the analysis, correlation analysis was performed in relationship measurement tests and regression analyzes were performed in effect measurement tests. As a result of the analysis, a significant relationship was found between occupational commitment and corporate reputation. It was also found that the level of occupational commitment had a positive effect on the perception of reputation. It is determined that the willingness to make effort which is one of the sub-dimensions of occupational commitment, and belief in targets and values positively effect the perception of corporate reputation but the willingness to maintain professional membership doesn't have a positive effect on the perception of corporate reputation.