Sosyal güvenlik hukukunda uygulanan idari para cezalarının gelişimi ve kayıtdışı istihdam üzerindeki etkilerinin analizi: Kayıtdışı istihdamı önlemeye yönelik öneriler
Development of administrative fines in social security law and analysis of their effects on unregistered employment: Recommendations to prevent unregistered employment
  1. Tez No: 621857
  2. Yazar: AHMET DÜLGER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH BURHAN BAHÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Maliye, Law, Public Administration, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: SGK, Bağ-Kur, SSK, Emekli Sandığı, Prim, Sigortalı, İdari Para Cezası, İşsizlik, İstihdam, Kayıtdışı İstihdam, SGK, Bağ-Kur, SSK, Pension Fund, Premium, Insured, Administrative Fines Unemployment, Employment, Informal Employment
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Ülkemizin en önemli sorunları arasında yer alan ve kayıtdışı ekonomi başlığı içerisinde en büyük kısmını oluşturan kayıtdışı istihdam olgusu, zaman içerisinde ülke ekonomisi açısından ciddi problemler oluşturmaya başlamış, sistemin devamlılığı ve devlet bütçesi üzerinde oluşturduğu yük devamlı tartışılır hale gelmiştir. Ülkemizde yaşanan yüksek kayıtdışı istihdam olgusunun nedeninin tam olarak belirlenmesi ve önlenmesi tek başına uygulanabilecek bir politikaya bağlı olmayıp sosyal, hukuki ve kültürel alanın içerisinde bir çok konuyu teşkil etmektedir. Kayıtdışı istihdam kısa dönemde işsizliği azaltılarak düşük gelirli vatandaşların gelirlerinin yükselmesine neden olsa da, uzun vadede ülkenin elde edeceği vergi ve sigorta primi gelirlerini azaltarak ekonomik dengenin bozulmasına ve ülkenin mali ve sosyal düzenini bozucu olumsuz etkilere de sahiptir. Bu nedenle, ekonomik kalkınma, gelir dağılımında adaletin sağlanması yönündeki en önemli sıkıntılardan biri olarak düşünülen kayıt dışı istihdamın boyutunun belirlenmesi, uygulanan idari para cezalarının kayıtdışı istihdamı önlemedeki gücü ve kayıtdışı istihdamı önlemeye yönelik muhtemel çözüm önerileri bu çalışmanın amacı olarak belirlenmiştir. Çalışmamda; Sosyal güvenlik kavramının tarifi, sigortalı kavramı, ülkemizde ve dünya'da sosyal güvenlik kurumlarının, sosyal güvenliğin tarihsel gelişim süreci konusunu, amaçlarını ve finansman yöntemlerini, işsizlik ve tam istihdam kavramı, idari para cezaları ve adli para cezaları ve kayıtdışı istihdamı önlemeye yönelik uygulanan politikalar ve öneriler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Unregistered employment, which is one of the most important problems of our country and constitutes the largest part of the informal economy, has started to create serious problems in terms of the national economy in time and the burden on the continuity of the system and the state budget has become controversial. Precisely determining and preventing the reason of high informal employment in our country does not depend on a policy that can be implemented alone and constitutes many issues within the social, legal and cultural field. Informal employment, which has positive consequences such as reducing the informal employment in the short term and increasing the income of low-income citizens, also has negative effects threatening the economic, financial and social stability of the country as a result of the deterioration of justice in income distribution by reducing the revenues of the state in the long term. Therefore, the purpose of this study is to determine the extent of informal employment, which is considered as one of the most important obstacles in terms of economic development, income distribution, and the power of administrative fines to prevent informal employment and possible solutions to prevent informal employment. In my thesis; definiton of social security, the concept of insured, the historical development process of social security institutions in our country and in the world, the subject of social security, objectives and financing methods, unemployment and full employment concept, administrative fines, judicial fines and applied to prevent unregistered employment policies and recommendations are examined.