Öğretmenlerin online (Çevrimiçi) satın alma davranışlarının hedonik ve faydacı tüketim kalıplarına göre incelenmesi
Invenstigation of hedonic and utalitarian consumptiontendencies in online shopping of teachers
- Tez No: 621858
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER ZAFER GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çevrim İçi Alışveriş, Hedonik Tüketim, Faydacı Tüketim, Online Shopping, Hedonic Consumption, Utalitarian Consumption
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışmanın amacı, öğretmenlerin online (çevrimiçi) satın alma davranışlarının hedonik ve faydacı tüketim kalıplarına göre incelenmesidir. Çalışmada hedonik tüketim boyutları olarak Arnold ve Reynolds'un (2003) macera için alışveriş, sosyal etkileşim, rahatlamak için alışveriş, başkalarını mutlu etmek için alışveriş ve değer alışverişi boyutları ele alınmıştır. Faydacı tüketim boyutları olarak Martinez-Lopez ve diğerleri (2014)'nin kolaylık, maliyet tasarrufu, bilginin kullanılabilirliği, ürün seçimi, ödeme kolaylığı ve sosyallik eksikliği boyutları ele alınmıştır. Veriler Kütahya il merkezinde ilk, orta ve lise kademesinde görev yapan öğretmenlerden toplanmıştır. Yapılan analizler sonucunda öğretmenlerin daha çok başkalarını mutlu etmek için ve ürün çeşitliliği için çevrimiçi alışveriş yaptıkları ortaya çıkmıştır. Buna ek olarak, başkalarını mutlu etmek için alışveriş boyutu ve rahatlamak için alışveriş boyutları ile öğretmenlerin cinsiyetleri arasında anlamlı farklılıklar belirlenmiştir. Öğretmenlerin medeni durum ve yaşlarına göre ise hedonik tüketimin tüm boyutlarında anlamlı farklılıklar olduğu ortaya çıkmıştır. Kolaylık ve zaman tasarrufu, özelleştirilmiş ürün ve hizmetler, ürün çeşitliliği ile öğretmenlerin medeni durumları arasında anlamlı fark bulunmuştur. Öğretmenlerin yaşlarına göre faydacı tüketimin tüm boyutlarında anlamlı farklılıklar olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the teachers' online shopping behaviors in terms of demographic characteristics of hedonic and utalitarian consumption trends. In this study, the dimensions of hedonic consumption were discussed by Arnold and Reynolds (2003) in terms of shopping for adventure, social interaction, shopping for relaxation, shopping to make others happy and value shopping. On the other hand, the dimensions of utalitarian consumption were discussed by Martinez-Lopez et. (2014) in terms of easiness, cost saving, availability of knowledge, product selection, ease of payment, lack of sociability. The data were collected from primary, middle and high school teachers in the city of Kütahya. As a result of the analysis, it was found out that teachers mostly shop online to make others happy and to have product variety. In addition to this, there were significant differences between the dimensions of shopping in order to make others happy and shopping for relaxation and the gender of the teachers. Significant differences also were found between convenience and time saving, customized products and services, product variety and teachers' marital status. It was revealed that there were significant difference in all dimensions of utilitarian consumption according to the age of teachers.