Kadın (İstanbul) Gazetesi'nin inceleme, tasnif ve değerlendirilmesi (1911/1912)
Analysis, classification and evaluation of Kadın (İstanbul) Newspaper (1911/1912)
- Tez No: 621856
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞAKİR TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, Tarih, Journalism, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Aile, Osmanlı İmparatorluğu, Evlilik, Gazete, Kadın (İstanbul), Woman, Family, Ottoman Empire, Marriage, Newspaper, Women (Istanbul)
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu tez çalışmasında Osmanlı İmparatorluğu döneminde kadınlara yönelik olarak çıkarılan gazetelerden Kadın (İstanbul) Gazetesi incelenmiştir. Tanzimat ve Meşrutiyet Döneminde yayınlanan kadın dergileri ve gazetelerin pek çoğu uzun soluklu olmamıştır ve zaman zaman kesintiye uğramıştır. Çalışmada ele aldığımız Kadın (İstanbul) Gazetesi 1911' de yayın hayatına başlamıştır ve 1912 yılına kadar toplam 16 sayı olarak neşredilmiştir. II. Meşrutiyet dönemi, Türk modernleşmesinin en önemli aşamalarından biridir. Türk Demokrasi tarihinde bir dönüm noktası olan bu dönem, kadınların kurdukları dernek ve çıkardıkları gazete, dergilerle seslerini duyurmaya başlamışlardır. Toplum hayatında kendilerini göstermek adına dernekleşme, çalışma ve yayın hayatı ile ilgili çalışmalarda bulunmuşlardır. II. Meşrutiyet döneminde çıkarılan kadın dergileri kadınların kendilerini ifade etmelerinde çok önemli bir araç vazifesi görmüştür. Kadın (İstanbul) Gazetesi'nde erkek ve kadın pek çok yazarın eserlerine (şiir, nesir, bilmece, vecize, atasözü, duyurular, reklamlar, tıbbi bilgiler, tefrika roman gibi) yer verilmiştir. Kadınların toplumsal hayattaki statüleri ve vazifeleri, görücü usulü evlilik, evlilikte erkeklere ve kadınlara düşen vazifeler gibi pek çok konu değişik türde yazılan eserlerde ele alınmış ve tavsiyeler verilmeye çalışılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki kadınların diğer Avrupa'daki kadınlar gibi eğitilmesi ve toplumda söz sahibi olması gerektiğini savunan Kadın ( İstanbul ) Gazetesi, gazete içinde yer verdiği kadın resimleri ve modası ile Batılılaşma hareketinin izlerini taşımıştır.
Özet (Çeviri)
This study scrutinizes one of the femde oriented newspaper of the Ottoman Empire namely kadınlar published during the Tanzimat and Constitutional reform perinds wew short lived and interrupted from time to time. The studied Kadın (İstanbul) Newspaper started its broadcasting life in 1911 and a sum of 16 usves emitted until 1912. The second Constitutionalist period, is one of the most important stages of turkish modernization. This period, which was a milestone in the history of Turkish democracy started to make their voices heard through the foundations they established and the newspapers, magazines they published.on behalf of showing themselves in cominity life. They have been works on association, working and broadcast life. Womens magazines published in Second Constitonalist period served as an important tool for women to express themselves. Kadın (İstanbul) Newspaper published many works (poem, prose, riddle, apothegm, proverb, memorandums, advertisement, medical knowedges, serial novel vs. ) of both men and female authors. The status and womwn in sociel life, arranged marriages, the roles of men and womwn in family life have been some of the issves dealt with in writing of different genres. Kadın (İstanbul) Newspaper, wich advacated taht women in Europe and had a voice in society, carries the traces of the westernization movement with the womens photographs in the newspaper.