Türk kahvesi kültürü ve kahve sunumu için konsept fincan tasarımı
Concept cup design for Turkish coffee culture and coffee presentation
  1. Tez No: 737994
  2. Yazar: SONAY ERSÖYLEYEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EZGİ HAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Kahvesi, Kahve Fincanı, Tasarım, Seramik, Konsept, Turkish coffee, Coffee Cup, Design, Ceramics, Concept
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Toplumun her kesiminde yaygın olarak ilgi gören Türk kahvesi kültürü ele alınarak oluşturulan bu çalışma, seramik ve porselen Türk kahvesi fincan formlarının incelenmesi ve yeni sunum önerilerinin geliştirilmesi üzerine hazırlanmıştır. Modern, günümüz sanat anlayışına hitap eden, ergonomisi ön planda olan formlar ve bu formların sunumu ele alınarak çalışma sınırlandırılmıştır. Bu çalışmada Türk kahvesi kültürüne dair tarihsel bir araştırma yapılarak, geçmişten günümüze kadar olan süreçte Türk kahvesi kültürünün tüm boyutlarıyla ele alınması amaçlanmaktadır. Sunumlara ve içime dayalı alışkanlıklar ve fincan formları incelenerek mevcut kullanım sorunlarının tespit edilmesi, bu sorunlara çözüm bulan yeni tasarımlar yaratılması amaçlanmıştır. Ortaya konulacak bu formlarda ulaşılmak istenen hedef, fincan formunun ergonomik yapısı esas alınarak kulp, ağız, ayak, tabak vb. bölümlerinde fonksiyon ve estetiği barındıran yeni bir yaklaşımla tasarım önerileri ortaya koymaktır. Günümüzde birçok tasarımcı farklı ve yenilikçi yaklaşımlarla Türk kahvesine ve gelişmekte olan 3. nesil kahvecilikte kullanılan içim ve tüketime yönelik formlar tasarlamaktadır. Günümüz endüstri teknolojilerinden faydalanılarak hazırlanan bu çalışmanın ileride bu konuda çalışma yapmak isteyen araştırmacılara yardımcı olması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
This project has been created by considering the Turkish coffee culture, which attracts attention from all segments of society. The aim of the project is to examine the ceramic and porcelain Turkish coffee cup forms and to develop new presentation proposals. The study was limited by researching forms that appeal to modern and contemporary understand and have ergonomics in the foreground. In this study, it is aimed to deal with all dimensions of Turkish coffee culture in the process from the past to the present by making a historical research on Turkish coffee culture. It is aimed to identify the current problems of presentation, drinking habits and cup forms and to create new designs that find solutions to these problems. The aim to be achieved in these designs is to present design proposals with a new approach that incorporates function and aesthetics in the handle, mouth, foot, plate and similar parts, based on cup-shaped ergonomics. It is aimed that this study, which is prepared by making use of today's industrial technologies, will help researchers in the future.