İklim değişikliği konusunda farkındalık yaratmak amacıyla ambalaj tasarımlarında görsel yaklaşımlar
Visual approaches in packaging design with the purpose of raising awareness for climate change
- Tez No: 621867
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZİK ÇELİK YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: İklim Değişikliği, Sürdürülebilirlik, Ambalaj, Plastik, Climate change, Sustainability, Packaging, Plastic
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmada doğaya en çok zararı olduğu düşünülen plastiğin iklim değişikliğine olan etkisi ve bu etkilerin sonuçları araştırılmış, sürdürebilir bir yaşam için dünya üzerinde oluşan baskının azaltılması ve ileriye dönük olarak olumsuz etkilerin yok edilmesi ya da azaltılması konusundaki öneriler derlenmiştir. Bu öneriler çerçevesinde öncelikli olarak plastiğin ve dolayısıyla ambalajın iklim değişikliği kapsamında rolü ve önemi araştırmanın eksenini oluşturmuştur. Ambalaj sektörüne genel olarak bakılmış ve farkındalık yaratan grafik tasarım afişleri incelenmiştir. Bu inceleme sonucunda, grafik tasarımcısının doğaya karşı sorumluluğunu, ambalaj sanayinde olumlu yönde kullanması açısından plastiğin ambalaj sektöründeki alternatif çözüm önerileri sunulmuştur. İklim değişikliğinin ne olduğu, bu sürece etki eden etmenler, bu etmenler sonucunda meydana gelen değişimler ve bu bağlamda hali hazırda devam etmekte olan çözüm arayışlarına değinilmiş, çözüm arayışları içerisinde“sürdürebilirlik”çerçevesinde devletlerin iklim değişikliği politikaları ve bazı anlaşmalara yer verilmiştir. Bireylerin kendi yaşamlarında yapacakları seçimler dâhilindeki etkilerden de bahsedilerek kişinin ortak yaşam eksenindeki sorumluluklarından örnekler verilmiştir. İklim değişikliği çerçevesinde değerlendirilen“ambalaj”sürecinin aşamalarından, baskı ve tekniklerinden bahsedilmiş, örnek uygulamalar verilmiştir. Konuda aktif rol oynayan ekolojik baskı yöntemi ve ekolojik font seçimi, bölümde bahsedilen diğer önemli olgular arasındadır. Aktif olarak ambalaj ve iklim değişikliği ilişkisine değinilmiştir. Ambalaj tasarımının sürdürebilirlik açısından önemi ve sürdürebilir çözüm arayışları bu bağlamda incelenmiş ve irdelenmiştir. Malzeme tercihlerinde ekolojik seçimin önemi ve katkısı vurgulanmış ve grafik sanatçısı olarak sahip olunan sorumluluklar bağlamında örnek çalışmalar derlenmiştir. Bir birey ve bir grafik sanatçısı olarak araştırma konusu kapsamında incelenmiş olan olgular ve örnekler öncülüğünde üzerimize düşen“yaşam”sorumluluğunun hakkını doğru vererek yapabileceğimiz en alt düzeydeki seçimler değerlendirilmiş ve örnekler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, the impacts of plastic to the climate change, which is considered to be the most detrimental object to the nature, and the outcomes of these impacts, are examined. The suggestions for reducing the pressure on earth for a more sustainable life and for eliminating or reducing the negative effects of the future are compiled. Initially the role of plastic and therefore packaging within the context of climate change in terms of these suggestions stand as the bases of the research. The field of packaging is evaluated and the graphic designs that raise awareness are examined. As a result of this study, the alternative suggestions in the packaging industry are introduced for the graphic designer in order to be responsible about the nature. The primary subjects of the first chapter are the definition of the climate change, the factors that have an effect on this process, the changes that come to the fore as consequences of these factors, and the ongoing searches for solutions within this context. Government policies about the climate change and some agreements within the scope of“sustainability”which is one of the hot topics among the searches for solutions are discussed. Apart from the government policies, the impacts, which can be caused by the personal choices of the individuals that they can make in their lives and the rights and responsibilities of the individuals in the context of the communal life are exemplified. The stages of the“packaging”process which are evaluated pursuant to climate change, printing and its techniques are clarified and some case studies are mentioned. Ecological printing method and choise of ecological font are active participants of the subject and important details that are mentioned in the chapter. Primarily the relationship between packaging and the climate change is mentioned. The importance of the packaging design in terms of sustainability and the searches for sustainable solutions are examined within this context. The significance of the ecological preferences in material choices are emphasized and the case studies are gathered within the scope of the graphic designer's responsibilities. By taking the responsibilities correctly about the“life”in terms of the cases and examples that are examined in this research, the minimum choices that can be made as an individual and a graphic artist are evaluated and exemplified.