Portre karikatüründe karakterin oluşturulmasında karşılaşılan sorunlara ilişkin sanatçı görüşleri ve değerlendirilmesi
The artist's opinions and evaluation about the problems within creations of the portrait caricature
- Tez No: 621876
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELMA ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Portre, Karikatür, Portre Karikatürü, Karakter, Portrait, Caricature, Portrait Caricature, Character
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırma“Portre Karikatüründe Karakterin Oluşturulmasında Karşılaşılan Sorunlara İlişkin Sanatçı Görüşleri ve Değerlendirilmesi”konusunu içermektedir. Karikatür görsel sanatların, tipografi, illüstrasyon, mizanpaj gibi teknik anlamda tüm imkanlarından faydalanan ve sanata mizahi yaklaşımda bulunan bir daldır. İnsanlık tarihinin en eski dönemlerine dayanan karikatür, özellikle 20. Yüzyılda gelişme göstererek“sanat”olarak kabul edilmiştir. Bu araştırma portre karikatürü çizerken karakter ve mizacın yakalanmasında yaşanan sorunları tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla karikatür tarihi kısaca incelenmiş, ardından özellikle bu alanda günümüzde öncü olmuş kişilerin bilgisine başvurulmuştur. Çalışmanın birinci bölümünde, portre karikatürünün ne olduğu ve nelere dayandığına, portre karikatüründe benzerliğin yakalanmasında karşılaşılan sorunlara değinilmiş, ikinci bölümünde ise portre karikatürüne öncülük etmiş bazı isimlere sorular yöneltilerek cevaplar alınmış, portre karikatürünün çizilmesindeki sorunların ortaya çıkarılmasına çalışılmış, alınan cevaplar çerçevesinde portre karikatürü çiziminde nelere dikkat edilmesi gerektiği neticesine ulaşabilmek hedeflenmiştir. Bahadır Baruter, Jason Seiler, Memo Tembelçizer, Ümit Yanılmaz, Achille Superbi, Yuri Wolkovich, Halit Kurtulmuş Aytoslu ve Mehmet Şenocak ile yapılan görüşmeler ve edinilen bilgiler doğrultusunda öne çıkan problemin ne olduğu anlaşılmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise edinilen bilgiler doğrultusunda 18 adet portre karikatür çalışması yapılmıştır. Araştırmanın sonuç bölümünde ortaya çıkan bu sorunların çözümünü sağlayabileceği düşüncesi ile bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research contains“Artists Opinions and Conclusion About the Problems Within Creations of the Portrait Caricature”. Caricature is the way of art that benefiting from opportunities and approaching the art with sense of human visual arts, typography, illustrations and layout. This research has done to determine the problems in capturing character and temper while drawing a portrait caricature. For this purpose, after brief examination of the history of cartoons, the knowledge of the people who are the pioneers in this field have been used. In the first part of the study, what is portrait caricature and what is based on the problems encountered in the similarity of portrait caricature are mentioned. In the second part, some questions are asked to some of the people who pioneered portrait caricatures and answers are taken. It was aimed to reveal the problems in drawing the portrait caricature and to reach the results of the portrait caricature drawing. Interviews with Bahadır Baruter, Jason Seiler, Memo Tembelçizer, Ümit Yanılmaz, Achille Superbi, Yuri Wolkovich, Halit Kurtulmuş Aytoslu ve Mehmet Şenocak have been made and it has been tried to understand what is the main problems in the direction of the information obtained. In the third chapter, 18 portrait cartoons were prepared according to the information obtained. In the conclusion of the research, some suggestions have been made in order to solve these problems.