Kütahya yöresi çocuk folkloru üzerine derlemeler ve incelemeler
Studies and collections on children's folklore in Kütahya region
  1. Tez No: 621877
  2. Yazar: SEVAL FİDAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDAL ADAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Çocuk Folkloru, Oyun, Kütahya, İnanış, Halk Edebiyatı, Halkbilimi, Children, Children's Folklore, Game, Kütahya, Belief, Folk Literature, Folklore
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 416
Özet
Bu çalışmada Kütahya yöresinde derlenen çocuk folkloru ürünlerine, çocuk folkloruyla ilgili inanış ve uygulamalara yer verilmiştir. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Bölümlerde çocuk folkloruyla ilgili inanış ve uygulamalar, çocuk oyunları, çocuk hastalıkları ve çocuk etrafında şekillenen sözlü edebiyat ürünleri incelenmiştir. Çalışmada, günümüzde Kütahya ve yöresinde hâlâ varlığını devam ettiren ya da unutulmaya yüz tutmuş çocuk folkloru ürünlerinden, çocuk folkloruyla ilgili inanış ve uygulamalardan örnekler sunulmuştur. Kütahya ve yöresinde yapılan derlemeler sonucunda kaynak kişilerden öğrenilen bilgiler çalışmanın özünü oluşturur. Ayrıca konuyla ilgili yazılı kaynaklardan edinilen bilgiler çalışmaya eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study includes children's folklore products collected in Kütahya region as well as beliefs and practices related to children's folklore. The study consists of five chapters. In these chapters, beliefs and practices related to children's folklore, children's games, children's diseases and verbal literature products on children were examined. This study presented various examples of children's folklore products that still exist or that have been forgotton and beliefs and practices related to children's folklore in Kütahya region. As a result of research conducted in Kütahya region, the information obtained from people forms the essence of the study. Moreover the study contained the information obtained from the written sources.