Park - bahçelerde uygulanan soyut seramik heykeller ve bu heykellerin toplumsal yansımaları
Abstract ceramic sculptures applied in park gardens and social reflectians of these statues
  1. Tez No: 621887
  2. Yazar: ZEKİYE ÖZKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURETTİN GÜLAÇTI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Park ve Bahçe Seramikleri, Peyzaj Mimarlığı, Kentsel Kimlik, Soyut Seramik Formlar, Çevre ve Tasarım
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bileşik Sanatlar Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırmanın amacı, park ve bahçelerde uygulanan seramik sanatının, çevresel etkileşime ve kültürel gelişime katkısını araştırmak, elde edilen verileri paylaşmaktır. Bu çalışmada cumhuriyet dönemi sürecinde ortaya çıkan yeni seramik anlayışı ve sanatsal gelişimini irdelemek dış mekan olgusu olarak uygulamanın önemi vurgulanmak istenmiştir. Ayrıca soyut seramik uygulamalarının peyzaj mimarlığında ve kentsel gelişimdeki önemini göstermektir. Seramik sanatının böylelikle park-bahçe tasarımında farklı disiplinlerle ilişkisini görmek ve çevresel etkilerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu çalışmada sanatçı ve halkın görüşlerine yer verilerek çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde seramiğin tanımı yapılmış, araştırmanın daha iyi anlaşılması ve değerlendirilmesi açısından seramiğin tarihçesi anlatılmıştır. Anadolu seramik sanatı ve cumhuriyet döneminin gelişim sürecinde klasik, endüstriyel ve soyut seramik sanatının gelişimi ele alınmıştır. İkinci bölümde ise, seramik sanatının dış mekan olgusu olarak uygulanması ve çevresel etkilerinde peyzaj mimarlığın, kentsel kimlik oluşumun ve park-bahçe tasarımlarının kentsel gelişimindeki yeri işlenmiş ve kültürel etkileri araştırılarak sonuçları paylaşılmıştır. Üçüncü bölümde, bulgulara yer verilmiştir. Örneklem olarak seçilen Eskişehir kenti ve Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi yerleşkesi Merkez Kampüste bulunan park-bahçe seramik çalışmaları incelenerek, Eskişehir kent merkezinde yaşayanlar, Eskişehir Anadolu üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Merkez Kampüste kamu çalışanlarıyla toplam 100 katılımcı ile görüşülmüş, soyut seramik heykellerin Eskişehir' e ve Kütahya'ya kattığı kültürel ve estetik değerler hakkındaki düşünceleri görüşme formuyla öğrenilmiş ve belgelendirilmiştir. Dördüncü bölüm sonuç ve öneriler kısmı olup, sanat akademisyenlerin, genel katılımcılar adı altında sanat eğitimi sürecinde olan öğrencilerin ve halkın, park ve bahçelerdeki soyut seramik heykeller üzerindeki görüşleriyle ilgili değerlendirmeler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate the contribition of the ceramic art applied in parks and gardens to the cultural development and enviromental interaction and share the data obtained. In this study, we aimed to emphasize the importance of the application of the new, ceramic consept and artistic development that emerged during the Republican period as an outdoor phenomenon and also to demonstrate the imptance of abstract ceramic applications in landscape architecture and urban development. It is also aimed to see the relationship of ceramic art with different disciplines in park- garden design and to reveal its enviromental impacts. Considering the apinion of artists and people, this study consist of four parts. In the fist chapter, the definition of ceramics has been described and the history of ceramics is explained to understand and evaluade the research in a better way. The developmentof classical, industrial and abstract ceramic has been discussed during the development of Anatolia Ceramics and the Republican Peiod. In the second part, the application of ceramic art as an outdoor phenomenon and its enviromental impacts in the urban development of landscape architecture, urban identity formation and park-garden designs have been investigated and the consequences of the research have been shared. In the third part, the findings are given. By studying park and garden Works in Eskişehir Main Campus and Kütahya Dumlupınar Üniversty Evliya Çelebi , Campus which are chosen as sampling people living in Eskişehir Citye Center, Eskişehir Anatolian University Faculty or Fire Arts students and Faculty members and the emplooyes working in Kütahya Dumlupınar University, Main Campus, whit a total of 100 people, have been interviewed and their thoughts about what aesthetic values have been added to by Eskişehir and Kütahya ceramic sculptures has been studied and documented with interview forms. The fourth chapter includes the results and recommendations and the evaluations of people, art academitians and readers in the process of art education about the abstract ceramics forms in the parks and gardens. Keyswords: Park and Garden Ceramics, Landscape, Architecture, Urban İdentity, Abstract Ceramic Forms, Enviroment and Design