Seyahatnamelerde Kütahya
Kütahya in travel books
- Tez No: 621894
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDAL ADAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kütahya, Seyahatname, Halk Bilimi, Kültür, Kütahya, Travel Book, Folklore, Culture
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Seyahatnameler; tarih, coğrafya, din, sosyoloji ve edebiyat gibi bilim dallarına ait çok sayıda bilgi verdiği gibi halk kültürü ve halkbilimi açısından da oldukça fazla öğeyi içermektedir. Seyahatnameler vasıtasıyla bu bilgi ve kültürel değerler yüzyıllar öncesinden günümüze ulaşabilmiştir. Kütahya, ilk kurulduğu tarihten itibaren bir kültür ve medeniyet merkezi olmuştur. Şehrin bu yönü, yerli ve yabancı seyyahların ilgisini çekmiş ve böylelikle eserlerinde Kütahya'yı anlatmalarına vesile olmuştur. Seyahatnameler ışığında şehrin eski zamanlardaki durumu hakkında bilgi edinmek ve seyyahların gözüyle Kütahya'yı tanımak ise büyük önem arz etmektedir. Çalışmamız üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; Kütahya'nın tarihi, coğrafyası ve ekonomik yapısı hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde; Kütahya şehrini eserlerinde anlatan seyyahlardan Broquiere, El Mekki, Âşık Mehmed Evliya Çelebi, Kâtip Çelebi, Texier, Hamilton, Mordtmann, Mehmed Ziya ve Horvarth'ın gözüyle Kütahya ilinin etnografik yapısı, Kütahya halkının yaşam tarzı, yerleşimi, tarihi ve kültürü hakkında çeşitli bilgiler verilmiştir. Çalışmamızın üçüncü bölümünde ise Kütahya hakkında birtakım bilgiler veren seyahatnamelerin Kütahya kısımlarında yer alan halk kültürü ve halkbilimi unsurları belirlenmiş ve elde edilen veriler sınıflandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Travel books include a great deal of information from the disciplines of history, geography, religion, sociology and literature, as well as a lot of information from the point of view of folk culture and folklore. Through travel books, this information and cultural values have survived centuries ago. Kütahya has been a center of culture and civilization since its foundation. This aspect of the city has attracted the attention of local and foreign travelers and thus has helped them to explain Kütahya in their works. In the light of the travel books, it is of great importance to learn about the state of the city in the past and to recognize Kütahya through the eyes of the travelers. Our study consists of three main parts. The first part provides information about Kutahya's history, geography and economic structure. In the second part; it is given the ethnographic structure of Kütahya, its life style, settlement, history and culture of the people of Kütahya through the eyes of Broquiere, El Mekki, Âşık Mehmed, Evliya Çelebi, Kâtip Çelebi, Texier, Hamilton, Mordtmann, Mehmed Ziya and Horvarth. In the third part of our study, the elements of folk culture and folklore in Kütahya sections of travel books giving information about Kütahya have been determined and the data obtained are classified.