Ontolojik güvenliğin liderlik özelliklerine etkisi üzerine bir araştırma
A research on the effect of ontological securities on leadership properties
- Tez No: 621960
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mutlak Gerçek İhtiyacı, Ontolojik İyi Oluş, Liderlik, Absolute Real Need, Ontological Well-Being, Leadership
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu araştırmanın amacı, özel sektördeki liderlerin ontolojik güvenliğine etki eden durumların belirlenmesi ve bu durumların liderlerde hangi liderlik özelliklerini ön plana çıkardığını ortaya konulmasıdır. Bu kapsamda liderlerin mutlak gerçek ihtiyacı belirlenerek, ontolojik iyi oluşları geçmiş, şimdi ve gelecek olmak üzere üç boyutta ele alınmıştır. Bunun yanı sıra liderlik özellikleri belirlenerek liderlerin liderlik özellikleri ile mutlak gerçek ihtiyacı ve ontolojik iyi oluşları arasındaki ilişki ve etki derecesi belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma kapsamında yaşları 18 ve üzeri değişen toplamda 300 liderden oluşmakta olup bunların 127'si kadın, 173'ü erkek katılımcıdır. Liderlerin ontolojik iyi oluşlarını etkileyen güvenlik dinamiklerinin belirlenmesi için mutlak gerçeklik ihtiyacı, liderlik değişkeni aracılığı ile ölçmek amacıyla çalışmada katılımcılara veri toplama aracı olarak örneklemin demografik özelliklerini belirlemek için Demografik bilgi formu, Mutlak gerçek ihtiyacı puanlarını belirlemek için Mutlak Gerçek İhtiyacı Ölçeği, Ontolojik İyi Oluş Ölçeği güvenlik dinamiklerini belirlenmesi adına Liderlik olmak üzere çalışmada toplam 4 adet ölçek kullanılmıştır. Araştırmada alan yazın kapsamında öne sürülen hipotezler araştırma verileriyle doğrulanmıştır. Yapılan yapısal model analizine göre mutlak gerçeklik ihtiyacının ve ontolojik iyi oluşun liderlik ile ilişkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the situations that affect the ontological security of the leaders in the private sector and to determine what leadership characteristics these leader bring to the forefront. In this context, the absolute real needs of the leader were determined and their ontological well-being was discussed in three dimensions, past, present and future. In addition, by determining the leadership characteristics, the relationship between the leadership characteristics of the leader and their absolute real need and their ontological well-being and the degree of influence were tried to be determined. Within the scope of the study, a total of 300 leader aged 18 and over consisted of 127 participants, 127 female and 173 male participants. Absolute reality need to determine the security dynamics affecting leader ontological well-being, the demographic information form to determine the demographic characteristics of the sample as a data collection tool to measure participants through the leadership variable, the Absolute Actual Need Scale, the Ontological Well-Being Scale security In order to determine the dynamics of the study, a total of 4 scales were used. The hypotheses put forward within the scope of the literature in the study are confirmed by the research data. According to the structural model analysis, it is concluded that the need for absolute reality and ontological well-being are associated with leadership.