55 numaralı Kütahya Şer'iye Sicili Defterinin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
Transcription and evaluation of Kütahya Şer'iye Register (Register number: 55, Kütahya)
  1. Tez No: 621966
  2. Yazar: SEDA BIDAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HACI MURAT ARABACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şer'iye Sicili, Kadı, Mahkeme, Dava, Kütahya, Sharia Record, Muslim Judge, Court, Lawsuits, Kütahya
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 341
Özet
Osmanlı Devleti, temeli adalet olan güçlü bir teşkilattır. Bu yapı, büyük bir titizlikle korunmaya çalışılmıştır. Bunu en iyi o döneme ışık tutan hukuki belgeler sayesinde öğrenmekteyiz. Osmanlı Hukuki belgelerinin bir türü olan şer' iye sicilleri, dönemin birçok açıdan aydınlatılmasında yardımcı olmaktadır. Bu çalışmanın konusu olan 55 numaralı Kütahya şer'iye sicil defteri, ait olduğu H. 1297-1298-1299 /M. 1880-1881-1882 yıllarında Kütahya ve çevresinin dolayısıyla Osmanlı Devleti'nin sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel yapısı ile ilgili bilgiler vermektedir. 55 numaralı Kütahya şer' iye sicili, mahkeme kayıtlarını içermektedir. Mahkeme kayıtlarını; tezkere, vakıf, miras, tereke, müzekkere, resmi yazışmalar ve vekil tayini gibi belgeler oluşturmaktadır. 49 varaktan oluşan bu belgelerin bazı sayfalarında yazılar silik çıktığı için buralar (…) işareti ile gösterilmiştir. Çalışma: Özet, içindekiler, giriş, birinci bölüm (Türk Hukuk Tarihi'nin Anahatları), ikinci bölüm (55 numaralı Kütahya şer'iye sicilinin transkripsiyonu), genel bir değerlendirmenin yapıldığı sonuç kısmı ve kaynakçadan oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Ottoman Empire has a strong constitution based on justice. There has been a lot of effort put in to protect that constitution. We can see it at best in law and justice papers of the time. Court records of Ottoman Justice which is known as şer'iye sicilleri helps us to understand their time in many ways. Kütahya Şer'iye Sicilleri No 55, which is the subject of this study, enlightens us about Kütahya provinence and its subjects in political, economic, cultural and social matters in years of 1880 to 1882 (1297 to 1299 according to the hegira calendar). Kütahya Şer'iye Sicil No 55 includes court records. Court records are made of documents about charities, inheritances, warrants, official correspondences and delegations. Since some pages are unreadable of this 49 leaf documents, those pages are shown as (…). Study: Abstract, Contents, Introduction, First Part (Baseline of Turkish Law History), Second Part (Transcription of Kütahya Şer'iye Sicil No 55), Result (where a general assesment made for) and References.