5 numaralı Kütahya Şer'iyye Sicili Defteri'nin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
Transcription and evaluation of Kütahya Şer'iyye Register book No. 5
  1. Tez No: 737260
  2. Yazar: MUHAMMET SARIKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE DİNGEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kütahya, Narh, Sancak İdaresi, Şer'iyye Sicili, Kütahya, Narh, Sanjak Management, Sharia Record
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 669
Özet
Kütahya, uzun bir dönem Anadolu Beylerbeyliği'nin merkezi oldu. Bu tezde 1785-1788 yıllarına tarihlendirilmiş 5 Numaralı Kütahya Şer'iyye Sicili incelendi. Şer'iyye sicilleri kadının tuttuğu mahkeme kararlarını içerir. İncelediğimiz defterde hüccet, i'lâm ve tereke gibi kayıtların yanı sıra merkezden gelen ferman, berat ve buyuruldu gibi belgeler de yer almaktadır. Osmanlı döneminden günümüze kadar ulaşan bu kayıtlar, toplumun sosyal, siyasi ve iktisadi yapısı hakkında pek çok bilgi vermektedir. Ayrıca merkezden gönderilen belgeler sayesinde merkez- taşra ilişkilerinin içeriğini anlayabilmekteyiz. XVIII. yüzyılın sonlarında Osmanlı Devleti, Rusya ile savaş içerisindedir. Merkezden gelen belgeler bu savaşın taşradaki yansımalarına ışık tutmaktadır. Paşalar arasındaki rekabet Kütahya'da mütesellim değişimi olarak kendini göstermiştir. Ayrıca otorite boşluğu eşkıyalık faaliyetlerini arttırmıştır. Bu bilgilerden hareketle çalışmamızda, Kütahya'nın belirtilen yıllarda sancak idaresi, şehrin merkez ile ilişkileri, sancakta yaşayan nüfusun sosyal ve ekonomik yapısı ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Kütahya was the center of the Anatolian Governorship for a long time. In this thesis, the Kütahya Şer'iyye Register No. 5 dated to the years 1785-1788 was examined. Şer'iyye registers contain court decisions made by the kadı. In the book that we examined, there are documents such as edict, berat and commanded from the center as well as records such as huccet, i'lam and estate. These records, which have survived from the Ottoman period to the present, provide a lot of information about the social, political and economic structure of the society. In addition, thanks to the documents sent from the center, we can understand the content of the central-provincial relations. XVIII. At the end of the century, the Ottoman Empire was at war with Russia. Documents from the center shed light on the reflections of this war in the countryside. The rivalry between the pashas manifested itself as a mutual exchange in Kütahya. In addition, the authority vacuum has increased banditry activities. Based on this information, in our study, the sanjak administration of Kütahya in the specified years, the relations of the city with the center, the social and economic structure of the population living in the sanjak were discussed.