Milli mücadelede Polatlı
Polatlı in the national struggle
- Tez No: 621968
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SARIKOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Polatlı, Gordion, Kral Midas, Sakarya Savaşı, Polatli, Gordion, King Midas, Sakarya War
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Tarihimiz ve içinde bulunduğu bölge açısından önemli bir yerde olan Polatlı'nın tarihçesini milattan öncesine tunç çağına kadar taşımak mümkündür. Geçmiş dönemde şuan ki Polatlı'dan yaklaşık olarak 17 km uzaklıkta bulunan Yassıhöyük (Gordion) adını verdiğimiz alanda idaresini devam ettirmiş olan Polatlı aynı zamanda o dönemde Kral Midas'ın liderliğindeki Friglerin başkentliğini yapmıştır. Bu da onun bölge için önemli bir yer olmasını sağlamıştır. Polatlı ile alakalı 1892 öncesine dair kayıtlara ulaşılamamaktadır. Bunun önemli sebeplerinden biri de Osmanlı döneminde daha çok küçük bir karye statüsünde bulunduğu için geri planda kalmıştı. Polatlı'nın tekrardan eski önemine ulaşması ise 1921 yılında yaşanan Sakarya Meydan Muharebesine denk gelmektedir. Cumhuriyet tarihimiz açısından oldukça önemli olan gerek millet, gerek hükümet gerekse dış devletler tarafından bitti denilen zamanda bu savaş ile ülke kaderinin değişmesi Polatlı'nın önemini tekrardan ortaya çıkmıştır. Sakarya Meydan Muharebesinin kaderini değiştiren alanlardan biri de şüphesiz Polatlı'dır.. Yunan birlikleri Kütahya – Eskişehir muharebeleri ile Türk ordusuna karşı bir başarı elde etmiş ve yalnızca bu başarı ile yetinmek istemeyip hali hazırda bu kadar ilerlemişken Türk devletini tamamen yıkmak amaçlı son vuruşu yapmak için Ankara'ya doğru yürümek istemişlerdir. İşte bu ilerlemenin en önemli engellerinden biri tam olarak Polatlı üzerinde gerçekleşmiştir. Polatlı bulunduğu konum itibariyle Ankara'ya varmadan önce son durak niteliği taşımaktadır. Öyle ki Polatlı'nın herhangi bir durumla aşılması halinde ülkemiz oldukça zora düşecek hatta hükümet yıkılabilecekti. Bu bakımdan Sakarya Meydan Muharebesi yalnızca bir ülkenin, milletin kaderini belirleme savaşı değil aynı zamanda Polatlı'nın geçmişten gelen bir devletin önemli alanı olma özelliğini bu zafer ile tekrar kazanmıştır. Bu zafer, Polatlı adını yalnızca bir ilçe olarak değil, aynı zamanda kent olarakta anılmasını sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
İt is possibe to carry of the history of the Polatlı, which is in an important place in terms of our history and its region, until the bronze age before the common era. In the past era, Polatlı where continued his administration in the area, that is about 17 km away rom the present Polatlı, we gave the name of Yassıhöyük (Gordion) to that area, was also the capital of Phrygians led by King Midas at the time. This made its an important place fort he region. The records of pre-1892 about Polatlı can not be reached. One of the important reasons fort his Polatlı was in the background in the ottoman perion because of it was in mostly small village situtaio. Polatlı figuring out its old significance again correspanded to the Sakarya Square Battle in 1921. The importance of Polatlı has changed again in this war because destiny of the contry change with this war is very important for our republic History – in the time that both nation, both state and other states said it is over. One of the areas that chaned the destiny of Sakarya Battle is undoubtedly Polatlı. The greek troops and they did not want to settle with this success, they wanted to walk towards Ankara to maket he final strike in order to completely destray the turkish state one of the most important obstacles to this progress was accured exactly on Polatlı. Polatlı by its position is the last station, so that if Polatlı was overcome with any stuation our country would be in very difficult situation and ever the government could be demolished in the respect the battle of sakarya won not only a war of defining the fate of a country, a nation, but also the victory of Polatlı as an important place of the past. This victory made the name Polatlı not only a district but also a city.