Destinasyon markasının geliştirilmesi için Eskişehir iline ait lületaşı işlemeciliğinin değerlendirilmesine yönelik nitel araştırma
Qualitative research on the evaluation of luletikine processing in Eskişehir for the development of the destination brand
  1. Tez No: 621969
  2. Yazar: BETÜL BİLGİÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HABİBE YELDA ŞENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Destinasyon Pazarlaması, Destinasyon Markası, Lületaşı, Lületaşı İşlemeciliği, Destination Marketing, Destination Brand, Meerschaum, Meerschaum Processing
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Destinasyon pazarlama unsurlarından en etkili olduğu düşünülen marka, ürünlerin kontrol edilebilirliği zayıf olduğu için zor bir süreçtir ve uzun zamanlı yatırım gerektirmektedir. Destinasyon markası, literatürde yeni sayılabilecek bir kavramdır. Destinasyon markası son yıllarda turistleri, yabancı yatırımcıları çekmek, uluslararası ve ulusal alanlarda genel görünüşü yükseltmek şeklinde unsurlarla artış göstermektedir. Destinasyonun markalaşması, destinasyona kimlik kazandıran, rakiplerinden farklılaştıran isim, logo, sembol, müzik veya hepsinin bileşimi olarak görülmektedir. Araştırmanın amacı, destinasyon markasının geliştirilmesi için Eskişehir'e ait lületaşı işlemeciliğini paydaşlar ile değerlendirerek; üretim, tasarım, eğitim ve destinasyon markasına katkısı sorunlarına çözüm önerileri sunmaktır. Araştırma kapsamında lületaşı işlemeciliği ile ilgilenen paydaşlar ile yarı yapılandırılmış mülakat yapılarak, toplanan verileri analiz etmek için nitel veri analiz yönteminden içerik analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda paydaşlarla yapılan mülakatlar ile lületaşı işleme sanatının Eskişehir'in destinasyon markasına kattığı değer incelenmiştir. Lületaşı işlemeciliğinin bir dönem durgun olduğu fakat yakın zamanda paydaşlar vesilesiyle canlandırılmaya çalışıldığı anlaşılmaktadır. Paydaşlar bu canlılığın kısa süre de olamayacağını, uzun çalışmalar sonucu gerçekleşeceğini düşünmektedir.
Özet (Çeviri)
The brand, which is considered to be the most effective element of destination marketing, is a difficult process because of the poor controllability of the products and requires long-term investment. Destination brand is a new concept in the literature. Destination brand has been increasing in recent years by attracting tourists, foreign investors and increasing the general outlook in international and national areas. The branding of the destination is seen as a name, logo, symbol, music or a combination of all that give identity to the destination and differentiates it from its competitors. The goal of this research is to evaluate the meerschaum processing of Eskişehir with the stakeholders in order to develop the destination brand; to provide solutions to the problems of production, design, training and contribution to the destination brand. Within the scope of the research, semi-structured interviews were conducted with the stakeholders interested in meerschaum processing and content analysis was used from the qualitative data analysis method to analyze the collected data. As a result of the research, the value added by meerschaum processing art to the destination brand of Eskişehir was examined through interviews with stakeholders. It is understood that meerschaum processing was stagnant for a while but it was recently tried to be revived by the stakeholders. Stakeholders believe that this vitality cannot happen for a short time and will be realized as a result of long studies.