3B animasyon üretiminde kullanılan teknolojilerden GPU render teknolojisinin incelenmesi ve örnek bir uygulama çalışması
Investigation of GPU render technology and technology used in 3D animation production and a sample application study
- Tez No: 621973
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAMİ ONUR BİNGÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Üç Boyutlu Animasyon, Render, GPU, CPU, Three Dimensional Animation, Render, GPU, CPU
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bileşik Sanatlar Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Üç boyutlu animasyon yapımında projenin final aşaması olan render (sıvama) işlemi, bilgisayar donanımlarına bağlı olarak zaman alan bir süreçtir. Kullanıcı projeleri ve sektördeki ticari projeler için render süreleri çalışma esnasında çıkan sorunlarla birlikte tasarımcılar için daha büyük bir engel halini almıştır. Gelişen bilgisayar teknolojileri, donanım kısmında GPU birimlerini geliştirmiştir. Yazılım kısmında ise GPU birimlerini kullanan render motorlarında gelişmeler olmuştur. Bu gelişmeler CPU temelli render işlemlerine bir alternatif yöntem olarak GPU temelli render teknolojisini ortaya çıkartmıştır. GPU temelli render motorlarının CPU temelli render motorlarından daha hızlı işlem yapabiliyor olması kullanıcılar için avantaj sağlamaktadır. Bu tez çalışmasında iki render teknolojisi bir uygulama ile test edilerek kullanıcıların render işlemlerinin zamanından bir tasarruf sağlamayı ve ekonomik masraflarını azaltmaya yönelik bir çözüm sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The rendering process, which is the final stage of the project in three-dimensional animation production, is a time consuming process depending on the computer hardware. The rendering times for user and commercial projects in the sector have become a major obstacle for designers with problems during the work. Developing computer technologies have developed GPU units in hardware. In the software part, there have been improvements in rendering engines using GPU units. These developments have introduced GPU-based rendering technology as an alternative to CPU-based rendering. GPU based rendering engines are able to process faster than CPU based rendering engines. In this thesis, two rendering technologies have been tested with an application and a solution has been provided to save the time of users and reduce their economic costs.