Organizasyonel ve yönetimsel ergonominin çalışma koşulları ile ilgisi; ofislerde iş sağlığı ve güvenliği
The relationship of organizational and administrative ergonomics with the working conditions; occupational health and safety in offices
  1. Tez No: 622001
  2. Yazar: KÜBRA YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALDUN TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: İş sağlığı, iş Güvenliği, Ergonomi, Ofislerde Çalışanları ve Meslek Hastalıkları, İş sağlığı, iş Güvenliği, Ergonomi, Ofislerde Çalışanları ve Meslek Hastalıkları
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmanın amacı, organizasyonel ve yönetimsel ergonominin çalışma koşulları ile ilgisi; ofislerde iş sağlığı ve güvenliği konularının analiz edilmesidir. İş yerinde çalışma şartlarının olumsuz olması nedeniyle sağlık durumları olumsuz etkilenmekle birlikte sağlıklarını ve hayatlarını yitirmiş olan çalışanların sağlığı, iş sağlığı alanının merkezinde yer almaktadır. Üretim aşaması da dahil olmak üzere bütün süreçlerin sağlıklı olması, işyerinin sağlığı ile çalışma ortamlarının çevreye yapmış olduğu etkiler, birbirini tamamlamakta olan iş sağlığının diğer önemli bileşenleridir (Atan, Cam, Çelik, Arslan ve Eravcı, 2017: 17). İş sağlığı kavramı oldukça kapsamlı ve geniş bir alanı kapsamaktadır. İş sağlığının ana konusu, çalışan bireylerin sağlığıdır. Dolayısıyla tezde, sağlık kavramı, iş sağlığı kavramı, iş güvenliği kavramı, işçi sağlığı ve güvenliği kavramı, iş sağlığı amacı, iş güvenliğinin amacı, iş sağlığı ve güvenliğinin önemi ve kapsamı, iş sağlığı ve güvenliği ile kalite, iş sağlığı ve güvenliğinin Dünya'deki tarihi ve iş sağlığı ve güvenliğinin Türkiye'deki tarihi, tehlikeli çalışma koşulları ve önlemler, tehlikeli davranışlar ve iş güvenliği eğitimi, ofis türleri, kuruluş ve kullanım gayelerine göre ofis tipleri, sanal ve hibrit ofisler, kapalı ve açık ofisler ve kamu ve özel ofisler, ergonominin tanımı, ergonominin önemi, ergonominin amacı, ofisler için ergonomin önemi, ergonominin Türkiye'deki gelişimi, ergonomi çeşitleri, ergonominin çalışma koşulları ile ilgisi, sık görülen kazalar ve hastalıklar, el aletleri ve elle taşımalı işlerde yapılması gereken iyileştirmeler, TS OHSAS 18001'in kapsamı ve TS OHSAS 18001'in yararları konularına yer verilmiştir. (Şubat / 2020), 77 sayfa.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is the relation between organizational and managerial ergonomics and working conditions; to analyze occupational health and safety issues in offices. Although the health conditions are negatively affected due to the negative working conditions at the workplace, the health of the employees who have lost their health and life is at the center of the occupational health field. The health of all processes, including the production stage, the health of the workplace and the effects of the work environment on the environment are other important components of occupational health that complement each other (Atan, Cam, Çelik, Arslan and Eravcı, 2017: 17). The concept of occupational health covers a very extensive and wide area. The main subject of occupational health is the health of working individuals. Therefore, in the thesis, the concept of health, the concept of occupational health, the concept of occupational safety, the concept of occupational health and safety, the purpose of occupational health, the purpose of occupational safety, the importance and scope of occupational health and safety, occupational health and safety and quality, occupational health and safety in the world date and occupational health and safety history in Turkey, dangerous working conditions and precautions, dangerous behavior and safety training, office types, office types according to installation and usage purposes, virtual, and hybrid offices, indoor and outdoor offices and public and private offices, the definition of ergonomics, the importance of ergonomics, the purpose of ergonomics, the importance of ergonomics for office development in ergonomics Turkey, ergonomics varieties, to do with the working conditions of ergonomics, frequent accidents and diseases, hand tools and hand must move jobs in improvements to be done, TS OHSAS 18001 scope and TS The benefits of OHSAS 18001 are covered. (February / 2020), 77 pages.