Muhasebe standartları perspektifinde inşaat muhasebesi ve bir uygulama
Accounting standards perspective construction accounting and an application
  1. Tez No: 622002
  2. Yazar: MELİKE ÖZGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnşaat İşleri, Finansal Raporlama Standartları, BOBİ FRS, KÜMİ FRS, Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri, Construction Works, Financial Reporting Standards, Financial Reporting Standards for Large and Medium Enterprises, Financial Reporting Standards for Small and Micro Enterprises, General Communiques of Accounting System Application
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Dönem net karının önemli bileşenlerinden olan hasılat finansal tabloların sunum ve değerlendirilmesinde önem arz etmektedir. Türkiye'de uygulanmakta olan vergi kanunlarınca inşaat işlerinde gelir ve giderler karşılaştırılarak elde edilen hasılat işin bittiği yılda gelir tablosuna yansıtılmaktadır. Fakat bu durum standartlara göre farklılık göstermektedir. Standartlara göre hasılat iş bitiminde değil, dönem sonunda hesaplanarak kapsamlı gelir tablosuna yansıtılmaktadır. Hasılatın muhasebeleştirilmesinde ortaya çıkan zamanlama farkı finansal tabloları da etkilemektedir. Ülkemizde muhasebe uygulamaları Türkiye Muhasebe Standartları/Türkiye Finansal Raporlama Standartları, Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standartları ve Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri doğrultusunda düzenlenmektedir. Bu çalışmada özel inşaat ve taahhüt işlerinde izlenen muhasebe süreci üç uygulamaya ek olarak KÜMİ FRS taslağına göre örnekler ile açıklanarak benzer ve farklı yönler ortaya konmuştur. Uygulama kısmında TFRS 15'in getirdiği yenilikler mevzuat ile karşılaştırılarak finansal tablolarda sunumuna yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
As one of the important components of the net income period, revenue becomes important for presentation and its evaluation of the financial statements. According to the tax acts in Turkey, revenue for construction works written to statement of income at the end of the year that the job is done, by being compared incomes and expenses. However, this situation differs in pursuant of the standards. In pursuant of the standards, revenue must be written to comprehensive income statement at the end of the period, not when the job is done. The timing difference in accounting process also affects the financial statements. The accounting practices in our country, be arranged from Turkey's Accounting Standards/Turkey Financial Reporting Standards, Financial Reporting Standards for Large and Medium Enterprises, and General Rescripts of Accounting System Practice. In this study, in addition to three accounting application process that followed at private construction and contracting works, explained with examples according to KUMI FRS sketch, similar and different parts has been identified. At the practice part, innovations that comes with TFRS 15 has compared with the legislation and presented in the financial statements.