Kitlesel göçlerde konut sorunu; Adana kenti Suriyeli mülteciler örneği
Residential problem in massive migrates: The case of Syrian refugees in the Adana city
  1. Tez No: 622004
  2. Yazar: FERİDE EFE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Kitlesel Göç, Suriyeli Mülteciler, Göç Politikaları, Konut Politikaları, Konut Sorunu, Migration, Mass Migration, Syrian Refugee, Migration Policies, Housing Policies, Housing Problem
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Göç olgusu insanlığın var oluş tarihi kadar eski bir olgu olmakla birlikte insanlık devam ettiği sürece de devam etmesi beklenmektedir. Türkiye tarih boyunca coğrafi konum ve kültürel yakınlık duyan yabancıların göç güzergahı olmuştur. Balkanlar, Kafkasya, Ortadoğu, Kuzey Irak, Yunanistan gibi ülkelerden aldığı göçler ve yakın zamanda kitlesel düzeyde yaşanan Suriyeli mültecilerin göçü konut sorunu bağlamında tartışılmıştır. Bu tez çalışmasında Türkiye'nin geçmişte aldığı göçler ve o dönemde göçmenlerin barınma sorununun çözümünde yapılan yasal ve kurumsal düzenlemeler incelenmiş ve Suriyeli mültecilerin göçü ile yapılan yasal ve kurumsal düzenlemeler göç politikaları ve konut politikalarıyla birlikte incelenmiştir. Kitlesel göçün kısa ve net tanımı, aniden ve çok sayıda insanın yer değiştirmesi hareketidir. Kitlesel göç örneği taşıyan Suriyeli mültecilerin göçüyle Adana'da konut sorunu hızla artmıştır. Çalışmada konut sorununun çözümüne yönelik Adana'da bulunan AFAD, GİGM, Belediye ve Emlakçılar Esnaf Odası gibi kurumların çalışmalarının olup olmadığını belirlemek için nitelikli görüşme yöntemi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Although the phenomenon of migration is as old as the history of human existence, it is expected to continue as long as humanity continues. Turkey has been the georgraphic and cultural proximity of the migration routes of foreign heard throughout history. Immigration from the Balkans, Caucasus, Middle East, North Iraq ve Greece and the recent migration of Syrian refugees at the mass level were discussed in the context of the housing problem. Migration of this thesis work in Turkey in the past Order and at that time the immigrants examines the legal ve institutional arrangements made in solving the housing problem and made the migration of Syrian refugees legal and institutional arrangements were examined with immigration politics and housing politics. The short and clear definition of mass migration is the movement of sudden and large numbers of people to be displaced. With the immigration of Syrian refugees, the problem of housing has increased rapidly in Adana. In the study, qualified interview method was used to indicate whether there are the Works of institutions such as AFAD, GİGM, Municipality and Real Estate Agents Chamber of Tradesmen, which are also available fort he solution of the housing problem.