Sanayi işletmelerinde risk yönetimi algısı ve Kütahya sanayi işletmelerinde bir araştırma
Perception of risk management in industrial enterprises and a research in Kütahya industrial enterprises
  1. Tez No: 622003
  2. Yazar: HATİCE KÜBRA KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERAFETTİN SEVİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Risk, Risk Algısı, Risk Yönetimi, Kurumsal Risk Yönetimi, COSO, ISO, Risk, Risk Perception, Risk Management, Corporate Risk Management, COSO, ISO
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Her geçen gün artan belirsizlikler karşısında değişmeyen tek şey değişimin kendisidir. Sürekli olarak değişen ve gelişen dünyamızda işletmeler arasında yoğun bir rekabet ortamı hakimdir. Böyle bir ortamda işletmelerin hedeflerine ve başarılarına ulaşabilmesi ancak risklerinin farkında olmaları ve etkin bir şekilde yönetebilmeleri ile mümkündür. Şans her zaman geleceğe hazırlıklı olanlara elini uzatacaktır ve bugün yapılacak zihni hazırlıklar ile ileride karşılaşılabilecek beklenmedik ya da farklı durumların önüne geçilebilecektir. Türkiye' de faaliyette bulunan Sanayi işletmelerinde etkin ve çağdaş normlarda risk yönetimi organizasyonlarının ya eksik olduğu ya da etkin bir şekilde çalışmadığı tespit edilmiştir. Çalışmamız ile günümüzün çağdaş risk yönetimi standartları çerçevesinde, Kütahya'da ki farklı sektörlerden 30 sanayi işletmesinde risk yönetiminin mevcut durumu ve potansiyel algıları sistematik bir yaklaşımla ortaya konulmuştur. Bu tespite yönelik Kütahya'da faaliyette bulunan sanayi işletmeleri içinde benzer sonuçlara ulaşılmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda başta Kütahya ilinde faaliyette bulunan işletmeler olmak üzere işletmelerin çağdaş risk yönetimi standartlarında, işletme düzeyinde risk yönetimi organizasyonlarının yapılanmasına önemli katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The only thing that does not change in the face of increasing uncertainties is the change of itself. In an ever-changing and developing world, there is an intense competition between enterprises. In such an environment, it is possible for enterprises to reach their goals and achievements only by being aware of their risks and effectively managing them. The chance will always laugh at those who are prepared for the future, and today they will be prepared to get ready for the future. In the current literature in Turkey as well as in industrial enterprises operating in an efficient and modern norms of risk management organization it is confirmed that either it is missing or it doesn't work effectively. There are no academic studies on industrial enterprises operating in Kütahya for this determination. Our study aims to determine the current modern risk management standards and to reveal the current status and potential perceptions of risk management in 30 industrial enterprises from different sectors in Kütahya. As a result of the findings obtained, it is expected that enterprises, especially the enterprises operating in the province of Kütahya, will contribute significantly to the construction of risk management organizations at the enterprise level in the contemporary risk management standards.