Halka açık şirketlerde kar dağıtım politikalarını etkileyen faktörler üzerine bir araştırma
A research on factors affecting profit distribution policies in public open companies
- Tez No: 622005
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERAFETTİN SEVİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kar Payı, Kar Dağıtım Politikası, Kar Dağıtım Politikası Bildirgesi, BIST 100 Endeksi, Profit Share, Profit Distribution Policy, Profit Distribution Policy Declaration, BIST 100 Index
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Küreselleşmeyle birlikte rekabet ortamı artmakta ve rekabet ortamında şirketler varlıklarını ve büyümelerini gerçekleştirebilmek için bir takım politikalar geliştirmektedir. Türkiye'deki şirketler özellikle 2014 yılından itibaren kendi mali yapılarını esas alarak Sermaye Piyasası Kurulunca yayınlanan Kar Payı Tebliği'ne göre kar dağıtım politikası oluşturmaktadırlar. Bu çalışmanın amacı, Borsa İstanbul 100 Endeksine kayıtlı işletmelerin kar dağıtım politikalarının belirlenmesi ve politikaları etkileyen faktörlerin incelenmesidir. Bu amaçla, Borsa İstanbul 100 Endeksine Kayıtlı 32 şirketin 2015-2017 yıllarında yayınladıkları kar dağıtım politikası bildirgeleri incelenerek şirketlerin en çok tercih ettiği 5 politika belirlenmiş ve bu politikaları etkileyen literatürde en çok kullanılan 7 faktör ile çoklu regresyon analizi yapılmıştır. Analiz sonucunda her bir politikayı farklı faktörler etkilemekte olduğu görülmüş olup, bulguları şu şekilde özetlemek mümkündür: İşletme büyüklüğüne dayalı politika üzerinde; öz kaynak karlılık oranı, net satışlar (ln) oranı, net kar marjı ve hisse başı kazanç oranının etkili olduğu, işletmenin likiditesine dayalı politika üzerinde; net kar marjı ve hisse başı kazanç oranının etkili olduğu, işletmenin karlılığına dayalı politika üzerinde, net satışlar (ln) ve hisse başı kazanç oranının etkili olduğu, borç ödeme gücüne dayalı politika üzerinde, öz kaynak karlılığı ve finansman oranının etkili olduğu, yeni yatırım planlarına dayalı politika üzerin belirlenen hiçbir faktörün etkili olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the globalization, the competitive environment is increasing and in the competitive environment, companies develop policies to realize their assets and growth. Companies in Turkey, particularly since 2014 constitute the basis of its financial structure of the Capital Markets Board issued by the dividend policy Dividend Notification. The aim of this study is to determine the profit distribution policies of the enterprises registered in Borsa Istanbul 100 Index and to examine the factors affecting the policies. For this purpose, the profit distribution policy declarations published by 32 companies registered in Borsa Istanbul 100 Index in 2015-2017 were analyzed and the 5 most preferred policies of the companies were determined and multiple regression analysis was conducted with 7 most commonly used factors affecting these policies. As a result of the analysis, different factors affect each policy and it is possible to summarize the findings as follows: On the size of the enterprise; the profıtability ratio net sales (ln) ratio, net profıt margin and earnings per share ratio are effective on the liguidity-based policy of the enterprise; net profit margin and earnings per share are effective on the policy based on the profitability of the enterprise, net sales (ln) and earnings per share are effective, the debt-based policy is effective on the return on equity and financing ratio, based on new investment plans ıt was concluded that nı determined factors on policy were effective.