Ürün geliştirmeyle entegre edilmiş maliyet azaltımı ve bir uygulama
Product development integrated cost reduction and an application
  1. Tez No: 622007
  2. Yazar: GİZEM SEZEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERAFETTİN SEVİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ürün Geliştirme, Ürün Geliştirme Süreci, Maliyet Yönetimi, Stratejik Maliyet Yönetimi, Hedef Maliyet Yöntemi, Maliyet Azalımı, Cam İmalatı Sektörü, Product Development, Product Development Process, Cost Management, Strategic Cost Management, Target Cost Method, Cost Reduction, Glass Manufacturing Sector
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Üretim işletmeleri, küreselleşen rekabet, teknolojik gelişmeler ile müşteri ihtiyaç ve isteklerindeki değişmeler gibi nedenlerle fiyat baskısı yaşamaktadır. İşletmelerin buna karşılık vermesi maliyetleri azaltmasıyla mümkündür. Maliyet azaltmanın en önemli yollarından birisi de yeni ürün geliştirmektir. Bu çalışmada cam sanayinde faaliyette bulunan bir işletmede mevcut üründe yenilik yapma suretiyle yeni bir ürün tasarımının maliyetleri nasıl azalttığı örnek bir uygulama üzerinde incelenmiştir. İnceleme sonucunda yeni geliştirilen ürün tasarımı, ürün özelliklerini ve parametrelerini değiştirerek, maliyetlerde önemli azalma sağlanmıştır. Yeni geliştirilen ürünün maliyetleri hedef maliyet yöntemiyle analiz edilerek, toplamda günlük ambalajsız üretimde yaklaşık olarak 4.365 TL'lik maliyet azalımı gerçekleşmiştir. Bu azalımın; 3.925 TL'si hammadde ve malzemeden, 438 TL'si hat başına maliyetlerden oluşmaktadır. Dolaylı olarak ürün gramajının azalmasıyla taşıma maliyetlerinde yirmi ton kapasiteli araç başına bir ton fazla taşıma kapasitesi sağlanmıştır. Tüm maliyet azalımı, işletmenin brüt satış karında yaklaşık % 4'lük bir artış göstermiştir. Böylece işletme rakiplerin fiyat baskısına ve müşterinin daha düşük fiyatla mal talep etme isteklerine belirli bir yüzde de karşılık verebilme olanağı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Production enterprises are experiencing price pressure due to globalization competition, technological developments and changes in customer needs and demands. Businesses can respond to this by reducing costs. One of the most important ways to reduce costs is to develop new products. In this study, an example of how a new product design reduces costs by making innovation in an existing product in an enterprise operating in the glass industry is examined. As a result of the review, the newly developed product design, product characteristics and parameters have been changed, resulting in a significant reduction in costs. The costs of the newly developed product have been analyzed with the target cost method and a total cost reduction of approximately TL 4,365 has been realized in daily unpackaged production. This reduction; TL 3,925 consists of raw materials and materials, TL 438 consists of costs per line. By indirectly reducing the product weight, one tonne of surplus capacity was provided per vehicle with a capacity of twenty tons in transportation costs. The overall cost reduction showed an increase of approximately 4% in the entity's gross sales profit. Thus, the company has been able to respond to the price pressure of competitors and the customer's desire to demand goods at a lower price.