Türkiye'de göç yönetimine ilişkin politikalar bağlamında Göç İdaresi Genel Müdürlüğü
Migration policies basis of management in Turkey General Directorate of Migration Administration in context
  1. Tez No: 622008
  2. Yazar: OĞUZHAN ÇAYIRLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERAY ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Göçmenlik, Göç İdaresi, Politika, Immigration, Migration Administration, Politics
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Türkiye tarihsel olarak göç gerçeği ile iç içe olmuştur. Geçen yüzyılın ortasında başlayan kitlesel işçi göçleri bir köken ülke olarak Türkiye'yi öne çıkarmış olsa da göç alan bir ülke özelliği son yıllardaki ekonomik gelişmelere ve küresel değişimlere paralel olarak güçlenmektedir. Bu göç akımlarında ekonominin dışında, siyasi etkenler ve etnik çatışmalar da rol oynamıştır. Göç çalışmaları alanındaki açık, bu alandaki gereksinimler arttıkça daha da ortaya çıkacaktır. Çalışmamızın ilk bölümünde göç olgusunun tanımı yapılarak, göçe neden olan etkenler incelenmiştir. Göçe neden olan etkenler, göçün farklı kriterlere göre türlerine, göç olgusunun tarihsel gelişimine ve kavramsal tartışmalara yer verilmiştir. İkinci bölümünde; göçle ilgili uluslararası kuruluşların yaptıkları çalışmalar sonucu ortaya çıkan uluslararası belgelerde göç ve göçmenlikle ilgili düzenlemeler incelenmiştir. Çalışmamızın son bölümünde ise, Türkiye'deki mülteci politikalarına değinilerek Avrupa Birliğine (AB) üyelik sürecindeki etkisine değinilmiştir. Özellikle Suriye krizi sonrası ortaya çıkan, Suriyeli sığınmacıların sorunları ve bundan kaynaklı yaşanmakta olan belirsizlikler, etraflıca ele alınmaya çalışılmıştır. Türk Kamu Yönetimi'nde göç krizinin yönetilmesinde etkin rol alan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü incelenmiş, teşkilatın yapısı ve işlevleri ortaya konarak açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkey has become intertwined with the fact that historically immigration. In the middle of the last century began the mass migration of workers has been put forward to strengthen Turkey as a country of origin, though it is a country characterized migration in parallel with the economic development and global change in recent years. Apart from the economy, political factors and ethnic conflicts also played a role in these migration flows. The deficit in the field of migration studies will become more and more evident as the requirements in this field increase. In the first part of our study, the causes of migration were examined one by one by defining the phenomenon of migration. The causes of migration and the types of migration according to different criteria, historical development of migration phenomenon and conceptual discussions are givenIn the second part; migration and the regulations related to immigration have been examined in the international documents that emerged as a result of the studies carried out by international organizations. In the last part of our study; Refugees in Turkey's policies with reference to the European Union (EU) has addressed the impact of the accession process. In the last part of our study; Refugees in Turkey's policies with reference to the European Union (EU) has addressed the impact of the accession process. In particular, the problems of the Syrian refugees that emerged after the Syrian crisis and the uncertainties arising from it have been tried to be elaborated. The General Directorate of Migration Management, which plays an active role in the management of the migration crisis in the Turkish Public Administration, has been examined, and the structure and functions of the organization have been explained and explained.