İş tatmini üzerinde ergonomik faktörlerin etkileri ve bir uygulama
The effects of ergonomic factors on the job satisfaction and a application
- Tez No: 622009
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ DURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş tatmini, Ergonomi, Üretim İşletmesi, Job Satisfaction, Ergonomy, Manufacturing Plant
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bir işletmeyi oluşturan insan ve diğer tüm unsurların uyum içinde olması, o işletmenin etkililik ve verimlilik düzeyini etkiler. Ergonomi, insan ile kullandıkları makine-donanım ve iş yeri ortamı arasındaki uyumu sağlayıp, minimum çaba ve minimum sürede maksimum verimi elde etme yollarını aramaktadır. İş tatmini, işgörenin yaptığı iş karşısında elde ettiklerinden duyduğu mutluluktur. İşgörenin tatmin düzeyini etkileyen faktörler bireysel faktörler ve örgütsel faktörler olarak ayrılmaktadır. Ergonomik faktörler; işgörenin işi yapış şekli, süresi, sağlığı ve güvenliği ve verimliliğini etkilemekte, bunun bir sonucu olarak verimliliği ve iş tatmin düzeyinde fark yaratmaktadır. Bu çalışmada amaç, iş tatmini üzerinde ergonomik faktörlerin etkilerini temel alarak, Kütahya ilinde bir üretim işletmesinde çalışanların iş tatmininde ergonomik faktörlerin etkisini incelemektir. Anket uygulaması yapılmış olup, sonuçların istatiksel olarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre ergonomik faktörlerin iş tatmini üzerinde etkilerinin olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The harmony between people and all other elements that make up a business has effects on the efficiency and efficiency level of that business. Ergonomy that supplies harmony among people, machine-equipment and workplace is to research to achieve maximum eficiency in minimum effort and minimum time. As fort he job satisfaction, it is the happiness which is felt by employee in workplace. Factors having effect on satisfaction level of employee is able to be divided into two sections, individual factors and organisational factors. Ergonomic factors affect the employee's way of doing business, duration, health, safety and productivity. As a result of this phenomenon, ergonomic factors create differences in the level of efficiency and job satisfaction. The aim of this study is to examine the effect of ergonomic factors on job satisfaction of employees working in a production enterprise in Kütahya province, based on the effects of ergonomic factors on job satisfaction. Survey method was used in the research. The results of the research were analyzed statistically. According to the results of the analysis, it was observed that ergonomic factors have effects on job satisfaction.