Üniversite çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği açısından ergonomik faktörlerin motivasyon üzerindeki etkileri
The effects of ergonomic factors on motivation in terms of occupational health and safety of university employees
- Tez No: 993195
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERTAÇ TEMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Halk Sağlığı, Environmental Engineering, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Ergonomi, Motivasyon, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, Ergonomics, Motivation, Occupational Health and Safety Law
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
Özet
Üniversite çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği (İSG) kapsamında ergonomik faktörlerin motivasyon üzerindeki etkileri, modern iş yaşamında önemli bir araştırma konusudur. Bu çalışma, üniversite çalışanlarının fiziksel ve psikolojik sağlıklarını destekleyen ergonomik düzenlemelerin iş motivasyonuna katkısını incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, ofis ergonomisi, çalışma ortamının tasarımı, ekipman uygunluğu ve iş organizasyonu gibi faktörlerin çalışanların iş tatmini, üretkenlik ve bağlılık düzeyleri üzerindeki etkilerini değerlendirmektedir. Çalışma, nicel araştırma yöntemiyle, Türkiye'deki bir devlet üniversitesinde görev yapan idari ve akademik personeli kapsayan bir anket uygulaması ile yürütülmüştür. Bulgular, ergonomik koşulların iyileştirilmesinin çalışanların fiziksel rahatsızlıklarını azalttığını, stres seviyelerini düşürdüğünü ve iş motivasyonunu olumlu yönde etkilediğini ortaya koymaktadır. Özellikle, ergonomik koltuklar, uygun aydınlatma ve düzenli molalar gibi unsurların motivasyonu artırdığı gözlenmiştir. Ancak, ergonomik farkındalığın düşük olduğu ve İSG uygulamalarının yetersiz kaldığı durumlar motivasyon üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır. Çalışma, üniversite yönetimlerine, İSG politikalarını güçlendirmek ve ergonomik düzenlemelere yatırım yapmak için öneriler sunmaktadır. Bu bağlamda, ergonomik faktörlerin yalnızca fiziksel sağlığı değil, aynı zamanda çalışanların motivasyonunu ve kurumsal verimliliği artırdığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The effects of ergonomic factors on motivation of university employees within the scope of occupational health and safety (OHS) is an important research topic in modern business life. This study aims to examine the contribution of ergonomic arrangements that support the physical and psychological health of university employees to their work motivation. The research evaluates the effects of factors such as office ergonomics, work environment design, equipment suitability and work organization on employees' job satisfaction, productivity and engagement levels. The study was conducted using a quantitative research method with a questionnaire survey of administrative and academic staff at a state university in Turkey. The findings reveal that improving ergonomic conditions reduces employees' physical discomfort, lowers their stress levels and positively affects their work motivation. In particular, ergonomic chairs, proper lighting and regular breaks were observed to increase motivation. However, low ergonomic awareness and inadequate OHS practices have negative effects on motivation. The study provides recommendations for university administrations to strengthen OHS policies and invest in ergonomic regulations. In this context, it is concluded that ergonomic factors improve not only physical health but also employee motivation and organizational productivity.